- 30 dkg Mester kelt tészta liszt
- 80 dkg Mester süteményliszt
- 250 ml laktózmentes tej
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 40 gr olvasztott laktózmentes vaj
- 1 db tojás
- csipet só
- 50 gr Eritrit
- fél citrom reszelt héja
- 6 gr Mester vaníliás cukor
Kenéshez:
- 1 db tojás
A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, az édesítőt, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, és az egészet újra megkeverjük. Langyos laktózmentes tejben elkeverjük a felvert tojást, beleöntjük a tálban lévő hozzávalókhoz, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Ekkor még hozzáöntjük az olvasztott vajat és azzal is jól összedolgozzuk. Mikor jól nyújtható állagot ér el nagyon örülünk. A kész tésztát 3 részre osztjuk. Egy nagyobb és két kisebb formát készítünk. A két kisebb közül az egyikbe 2 evőkanál kakaóport keverünk kevés tejjel, majd összegyúrjuk, a másikat 1 evőkanál kakaóporral és kevés tejjel gyömöszöljük össze. A kezdők ilyen fázisban már kubai salsa lépésekkel körbetáncolhatják az asztalt.
40 percig letakarva kelesztjük, ezután mindhárom tésztából 7-7 gombócot formázunk. A világos és közepesen kakaós gömböckéket ovális alakúra nyújtjuk és egymásra helyezzük. A harmadik legsötétebbet kézzel vékonyra sodorjuk és ráhelyezzük a kinyújtott tésztákra. Végül mindhármat összetekerjük. Ha jól dolgoztunk hét rudacskát kell, hogy kapjunk. Kikent téglalap alakú formába rakjuk őket a következő módon: alulra kettőt, rá hármat, a tetejére kettőt. A felsőket felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 percig nyugton hagyjuk (sütőtől függően azért nem árt néha belelesni). Miután kivettük és kissé meghűlt, felszeleteljük és bezsebeljük a dicséreteket. Jó étvágyat mindenkinek!