Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Édesítőszerek

2017. június 26. - Derült égből allergia

Találtam egy nagyon jó kis összefoglalót, Dula Gabriella dietetikus írását, a cukor helyettesítésére szolgáló anyagokról, érdemes elolvasni.

 

„Xilit (nyírfacukor)

Adagolás: édesítőerejük kicsivel erősebb a kristálycukorhoz képest, nagyjából 70 g xilit helyettesít 100 g cukrot.

Fontos, hogy arra érzékenyeknél hasmenést, esetleg enyhe görcsöt válhat ki, így érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket.

Eritritol

Adagolás: 130 g eritrit estén érjük el a 100 g cukornak megfelelő édesítőerőt.

Ezt a cukoralkoholt jellemzően jobban tolerálja az emésztőrendszer, normál mennyiség esetén nem okoz panaszt, illetve kalóriatartalma is elenyésző. Hátulütője, hogy fémes mellékíz léphet fel, ha kicsivel túllőjük a menyiséget, így érdemes fokozatosan adagolni és közben kóstolni.

Mindkét cukoralkoholra igaz, hogy szinte mindent el lehet velük készíteni éppúgy, mit a  cukorral, kivételt egyedül a kelt tészták képeznek (a cukoralkohol nem szolgál tápanyagul az élesztőgombák számra).

Stevia

Adagolás: folyadék esetén 4 csepp Stevia felel meg egy teáskanál cukornak, míg por formájában egy teáskanálnyi adag ugyanannyi cukorral egyenértékű.

Kalóriatartalma nulla, a vércukorszintre sincs hatással, sőt, egyes kutatások szerint még növeli is glükóztoleranciát, ám kesernyés utóíze érzékenyebb ízlelőbimbókkal rendelkezőkből nemtetszést válhat ki.

Ciklamát alapú mesterséges édesítőszer

Leggyakrabban tabletta vagy folyadék formájában találkozhatunk vele. Jellemzően egy másik édesítő anyag, a szacharin hozzáadásával kombinálják, vélhetőn ez utóbbi még erősebb – akár 600-szor magasabb – édesítőereje miatt.

Adagolás: tabletta esetén, szinte bármely márkát nézzük, 1 db = egy teáskanál vagy egy kockacukor, azaz 5-6 g cukor édesítő erejének felel meg. Folyadék esetén ugyanez az adag, vagyis egy teáskanálnyi cukrot – márkától függően –  8-10 csepp édesítővel kapunk meg.

Aszpartám alapú mesterséges édesítőszer

E két aminosavból álló édesítőszer ereje nagyjából 200-szorosa a cukorénak. Jellemzően por formájában kapható. Adagolás: egy teaskanálnyi ebből szintén egy teáskanálnyi cukornak felel meg. Habár majdnem a cukorral azonos mennyiségben tartalmaz kalóriát (380 kcal/100g), ám pehelykönnyű súlya miatt ez a teáskanálnyi adag csupán 0,5 g szemben a cukorral, ami 5-6 g.

Felhasználását tekintve  univerzális, hisz kitűnő oldódása miatt hideg ételeket és italokat is lehet vele édesíteni.”

Én személy szerint, a cikkben leírtakkal egyetértve sütéshez xilitet, azaz nyírfacukrot szeretek használni. Ennek íze hasonlít számomra legjobban a cukorhoz. Viszont tényleg vigyázni kell az említett mellékhatással, ha először használjuk, illetve ha túl nagy mennyiségben. Előnye, hogy kellően édes, utóíz nélkül. Az eritritből nekem túl nagy mennyiséget kell ahhoz hozzáadni, hogy egyáltalán érezhető legyen az édes íz, úgy viszont már megjelenik a nem kívánatos utóíz.

Forrás: http://www.nosalty.hu/ajanlo/stevia-xilit-eritrit-hogyan-hasznaljuk-oket

A bejegyzés trackback címe:

https://derultegbolallergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9012621159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haribo77 2021.07.21. 12:26:34

Én sajnos minden létező édesítőszerre allergiás vagyok. A nagy diétázás meg fogyókúra közepette (eredménytelenül) paleozni kezdtem, leszoktam a cukorról és áttértem az édesítőszerekre. Xillit, eritrit, stevia, mindenféle fajta pötyit próbáltam ami csak a boltok polcain kapható, nincs olyan amit nem próbáltam. A derült égből semmiből egyszer csak állandó puffadással kezdtem küzdeni. Nem is gondoltam az édesítőszerekre, amikből azért fogyott rendesen, mert a napi 5-6 kávét azzal ittam, + télen tea, meg ha még esetleg készítettem vagy cukrászdában vettem nagyritkán paleos sütit, akkor is édesítőszerrel tömtem magam. Ennek az lett a következménye, hogy a végén már 0-24 órában fel voltam fújódva. Nem lehetett ételhez, italhoz kötni. Jártam belgyógyászaton, ott sem mondták hogy esetleg édesítőszer lehet a gond. Tele voltam gázzal, borzalom volt, egész nap így dolgozni, ülőmunkát ráadásul, meló után meg sugárhajtással repültem hazáig. Megkeserítette az életem, párkapcsolatot, edzeni se tudtam normálisan, mert mindig attól tartottam nehogy pukizzak, szörnyű volt. Ez 3 évig így ment. Míg nem lakásfelújítás volt nálam, és elfogyott otthon az édesítőszer. Így a munkahelyemre sem vittem. A munkásoknak cukrot vettem otthon a kávéba, kockacukrot, és magamnak elfelejtettem venni édesítőt. Így rálegyintettem és áhh mondom, most cukorral fogom akkor én is inni a kávét. Mit adott az Isten, elvágták a puffadásomat. Nem 100% mert kiderült hogy van epekövem is, az is még rátett egy lapáttal. De a gasztros doki azt mondta, örökre felejtsem el az édesítőszereket, mert teljesen tönkreteszik a gyomrot, a beleket, ráadásul csak becsapja az agyat a hamis édes ízzel, és ugyanúgy megmarad az édesség utáni vágy, ami nem feltétlen vezet fogyáshoz. Megváltoztatja az emésztést teljesen. Én kvázi egyiket sem tolerálom. Elhagytam minden édesítőt, visszatértem a cukorra, azt gondolom az kevés amit a napi 5-6 kávémba elfogyasztok (1-1 kocka) az jelentéktelen. A problémám az, hogy inzulinrezisztenciám van, és nem tudok édesítőt fogyasztani. Cukrot meg nem igen lehet. Tehát ha bármi krémre, sütire fanyalodom, vagy akármibe kellene cukor, nincs mit beletenni. Valaki adhatna tanácsot, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Mert most az van, hogy a kávéba teszek napi kétszer 1-1 cukrot, a többi kávét anélkül iszom. De másba nem szeretnék azt használni.
süti beállítások módosítása