Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Rántott cukkini humusszal

2017. augusztus 14. - Derült égből allergia

Az egyik legkedvesebb zöldségem, ami a hétvégi piaci bevásárlásnál általában elsőként landol a kosaramban. Számtalan módon felhasználható, én most a legegyszerűbb, rántott változatot készítettem el, ami hidegen és melegen egyaránt nagyszerű. A jól megszokott burgonya vagy rizsköret helyett humuszt készítettem mellé mártogatósnak.

  • 1 db kisebb cukkini
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál Mester család kenyérmorzsa
  • 1 teáskanál szezámmag

A cukkinit meghámozzuk, felkarikázzuk. Lesózzuk jó alaposan és kb. 20-30 percig állni hagyjuk, amíg levet ereszt. A morzsába belekeverjük a szezámmagot. A cukkinit először kukoricalisztbe, majd a felvert tojásba, végül a gluténmentes morzsába forgatjuk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

Humusz

  • 50 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is lehet)
  • 2 citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj +1 teáskanál
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • bors
  • 1 kavéskanál őrölt fűszerpaprika
  • pár szem olívabogyó

A konzervet kibontjuk, lábasba öntjük a tartalmát, a lével együtt. Felforraljuk. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a fokhagymát, kifacsarjuk a citromok levét. Amikor a csicseriborsó forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, a levét félretesszük.

A csicseriborsót a fokhagymával robotgéppel krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a tahinit. (Ha nincs otthon tahini, akkor se essünk kétségbe, próbáltam már anélkül is és éppolyan finomra sikeredett.) Ha botmixerrel esünk neki, figyeljünk rá, hogy jó mély tálban dolgozzunk, mert a kis borsószemekből előtörhet a szuicid hajlam és hajlamosak kiugrálni a tálból. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. Amikor ezzel kész vagyunk, a félretett főzőléből apránként hozzákeverünk annyit, hogy kevésbé tömör krémet kapjunk. (Később még szilárdul!) 2 órára hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt meglocsoljuk egy teáskanál olívaolajjal, megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, díszíthetjük pár szem olívabogyóval. Jó étvágyat!

ghhn.jpg

Császármorzsa kölesből

Mióta „mentesen” étkezem, ez a második olyan étel, amire azt mondtam, hogy finomabb, mint a hagyományos verzió ( a másik a rizsdarából készült tejbegríz, ami nálam magasan veri a búzadarás változatot). Habkönnyű, nem száraz, pofonegyszerű, a köles egyáltalán nem érződik rajta, egyszóval valami fantasztikus. Mondanom sem kell, hogy bár egyedül én diétázom, a családom mégis kikövetelt magának egy adagot belőle estére. :)

  • 20 dkg köles
  • 2,5 dl laktózmentes tej + 1 dl
  • 2 dl víz
  • 2,5 evőkanál por alapú eritrit
  • 1 csipet só
  • 1 marék mazsola
  • 1/2 db bio citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál gluténmentes liszt (én egy kicsit variáltam, 2 evőkanál Mimen palacsintaport + 2 evőkanál Hadarik Rita piskóta lisztkeverékét használtam)
  • 1 teáskanál laktózmentes vaj

A kölest megmossuk, majd feltesszük főni 2,5 dl tej és 2 dl víz társaságában. Hozzáadjuk az édesítőt, a sót és a mazsolát is. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük –nehogy odaégjen-, amíg a folyadékot magába nem szívta. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját villával habosra keverjük, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Ha a köles megpuhult, fedő alatt hagyjuk még 10 percig, hogy magába szívja a folyadékot és kicsit hűljön. ezután Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, 1 dl laktózmentes tejet, a reszelt citromhéjat, ha szükséges még egy kis édesítőt is, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beleöntjük a masszánkat, pár percig hagyjuk pirulni az alját, majd a fakanál segítségével nagyobb darabokra vagdossuk, átforgatjuk őket, hogy minden oldaluk jól átsüljön, megpiruljon. Baracklekvárral, por alapú édesítőszerrel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!

csaszarmorzsa_kolesbol.jpg

Második randi.....

A második történetem kissé bonyolultabb, mert ebbe a családom tagjai is belekavarodtak.

Nyár van, Balaton, „haverok, buli, Fanta” helyett nagybátyámékkal terveztünk egy hetet a nagy tó mellett.

Szombaton a - bepakolás, mindenkimegvan? mithagytunkotthon? csakaziratokat, megapénztárcát! akkorgyerünkvisszaamegyehatártól - és egyéb teljesen természetes kis szösszeneteket letudva, korán indultunk. Négyen vágtunk neki az útnak: nagybátyám, sógornőm, egyetlen lányuk Sárika és én. Már majdnem a célállomásnál tartottunk, amikor bátyám bekanyarodott egy pizzázó elé azzal a felkiáltással: „Kilyukad a gyomrom, együnk! A Balaton megvár, nem húzzák ki belőle a lefolyódugót!” Kiscsalád be, én egy tenger gyümölcseivel bőven megpakolt gyönyörűséget választottam.

Ezután már eseménytelennek lehetne nevezni azt a pár kilométert, amit a szállásunkig megtettünk, leszámítva talán azt a tényt, hogy Sárika elkezdett panaszkodni, hogy nagyon fáj a dereka és kb. tízszer kellett megállnunk vele különböző illemhelyek és bokrok mellett.

Mikor megérkeztünk Sárikát közös erővel kisegítettük a kocsiból, csomagokat behajigáltuk a szobába és elkezdtünk valamiféle gyógyító embert felhajtani, mivel annak már a fele sem tréfa, ha hétrét hajolgat a görcsöktől és szidja az egész Balaton-felvidéket (amit egyébként imád).

Így hát megint útnak indultunk, mindeközben én diszkréten elkezdtem vakarózni, mint aki hangyabolyban töltötte az éjszakát. Némi kis városnéző túra után találtunk egy ambulanciát, ahová rögtön betódultunk. Az orvos rögtön bevezetett engem egy vizsgálóba és már szívta is a fecskendőjébe a szert, mert addigra tele lettem piros pöttyökkel, ami kis családom figyelmét a nagy kavarodásban értelemszerűen elkerülte. Sárikát előretuszkolták, hogy tulajdonképpen ő a vizsgálandó delikvens, akit egy másik orvos azonnal kezelésbe is vett. Mint kiderült ő már egy erős felfázással indult el nyaralni, csak akkor még nem tudott róla, engem pedig a szokásos kérdések után azzal bocsátottak el, hogy ezen túl csak a tengert élvezhetem, a gyümölcseit felejtsem el, mert ez bizony allergiára utaló tünet volt.

            Végül Sárikának felírták a megfelelő gyógyszereket ágynyugalommal együtt, nekem pedig utasításba adták, hogy egy pár napig ne nagyon érjen víz és főleg nap.

Hoppá! Balaton – gyógyszerek – ágynyugalom - ohne víz - ohne nap.                                             

Kis családi kupaktanács után, melyben megosztottuk egymással az eddigi nyaralás élményeit, úgy döntöttünk, hogy irány haza. Itthon egy kicsit nyomott hangulatban kezdődött a csomagok visszapakolása. Nagybátyám rakta a beépített szekrény felső polcára a bőröndöket, mikor hirtelen állati üvöltést hallatott és az indiai hastánc valamint a cseroki indiánok esőtáncának kombinációjába kezdett.

Mint kiderült a felső polcon tartott tavalyi karácsonyfadíszek közül egy törött gömb darabjai a szemébe hullottak a bőröndtaszigálás közben. Immár megszokott környezetünkben azonnal a szemészeti klinikára vittük (Sárikát ágynyugalomban hagyva), ahol se perc alatt lekezelték és egy jókora kötéssel távozhatott. És még mindig nem ért véget a nap….

Itthon Sárika némileg magára találva már az udvaron várt bennünket. Nagybátyám - oldandó a síri hangulatot - hatalmasat vert a felesége hátsó felére azt kurjantva: „Mit ríttok, a hétre úgyis esőt jósolnak!” A gondolat maga kiváló volt, egyetlen szépséghibával. Kedves neje épp abban a pillanatban hajolt meg egy kicsit, hogy beleszagoljon egy gyönyörű mélyvörös rózsába, így azzal a lendülettel tűnt el a rózsabokorban. Tényleg, de tényleg csak egy pillanatig volt dermedt csönd, (hiszen ez a nap azért megedzett bennünket a váratlan helyzetekkel kapcsolatban) így sógornőmet az eddigiekhez képest rekordidő alatt mentettük ki a zöld növényzet közül. Én azonnal autóba ültem vele – mivel kicsit megfogyatkozott a család az épen maradt tagokat illetően – és irány a sebészet, ahol szakszerűen el is látták. Mire hazaértünk már csak egy fél óra volt éjfélig ebből a csodálatos napból, de ezt a kis időt is hasznosan töltöttük el: szemöldök csipesszel kis jajgatásokkal kísérve kihúzgáltuk a sógornőmből a benne még szemérmetlenül megbújó rózsatüskéket.

Íme, a második randim az allergiával, amelynek horderejét jelentősen rontotta, hogy közben sorra hullottak mellőlem családtagjaim is. És még mindig úgy gondoltam, hogy ez csak egy egyéjszakás kaland vele, eszembe sem jutott, hogy ez sajnos egy állapot kezdete.

„Túró” rudi kölesből

A neve Rudi. Köles Rudi. Ízre és kinézetre is tökéletes mása az igazi „piros pöttyesnek”, de valójában semmiféle tejterméket nem tartalmaz. Többször kísérleteztem már a „hamis” rudi megalkotásával, de ez lett a nyerő.

  • 10 dkg köles
  • 2 dl rizstej
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál por alapú eritrit
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 5-6 csepp vanília aroma
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • ½ tábla cukor,- laktózmentes csokoládé

 

A kölest feltesszük főni a rizstejjel, vízzel és az eritrittel. Hozzáadjuk a vanília aromát a fél citrom reszelt héját. Időnként megkavarjuk, nehogy leégjen. Ha a köles már megpuhult (nem baj, ha kicsit szétfő), hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel pépesítjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk a masszát. Ezután vizes kézzel rudakat formázunk belőle. Gőz felett felhevítjük az olajat, ezután beledaraboljuk a csokoládét. A hengereket az olvasztott csokoládéba forgatjuk, majd dermedésig a hűtőbe tesszük. Jó étvágyat!

20631540_1641668645875595_497095757_n.jpg

Görögdinnye pizza – avagy, hogyan tuszakoljunk a gyerekbe minél több gyümölcsöt, a lehető legrövidebb idő alatt

Rendkívül ötletes felhasználási módja a nyár slágergyümölcsének. Igazi vendégváró finomság, ha unjuk már a hagyományos gyümölcssalátát. Erre még a legkisebbek sem mondanak nemet, hiszen a pizzát minden gyerek szereti! :)

  • 1 szelet görögdinnye
  • 1 db kiwi
  • 1 db kevésbé érett banán
  • pár szem szeder
  • 1 evőkanál kókuszreszelék

A dinnyéből kb. 1,5 cm vastag szeletet vágunk, majd kimagozzuk (legcélszerűbb magszegény dinnyét választani). Ezután ráhelyezzük a gyümölcsöket, amíg pizza alakot nem ölt, majd a végén sajt helyett kókuszreszelékkel hintjük meg. Jó étvágyat!

20631784_1641668252542301_578546817_n.jpg

És egy kép, amikor már az agyunkra ment a dinnye....

20182858_1619208218121638_1244693895_n_1.jpg

Görögdinnye saláta

Előételként, köretként is kitűnő választás lehet ebben a nagy melegben. Rendkívül egyszerű elkészíteni és pikáns íze miatt biztosan a vendégek kedvence lesz.

  • ¼ görögdinnye
  • 100 gr  Apetina laktózmentes feta sajt
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 marék olajbogyó

A dinnyéből kb. 1-1,5 cm-es szeleteket vágunk. Süti szaggatóval kivágjuk a kívánt formákat, majd egy tálra rakjuk, meglocsoljuk a citromlével (aki fogyaszthat mézet, azt is csorgathat rá). Rámorzsoljuk a feta sajtot, ezután megszórjuk a felszeletelt olajbogyóval.  Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.  Jó étvágyat!

 

19441380_1641668275875632_1065447391_n.jpg

Rumos görögdinnyeleves fetával

Ha valami különleges, hűsítő finomsággal szeretnénk feldobni a grillezést, ajánlom ezt a különleges ízvilágú, rumos-fűszeres, hűsítő finomságot, ami ráadásul pillanatok alatt elkészül.

  • ¼ görögdinnye
  • 1-2 evőkanál por alapú eritrit (a dinnye édességétől függően)
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • ½ lime leve
  • 0,5 dl rum (vagy 1 kávéskanál rumaroma)
  • ½ marék mentalevél
  • 50 gr Apetina laktózmentes fetasajt

A mentaleveleket megmossuk, felaprítjuk. Egy negyed görögdinnyét felkockázunk, kimagozunk. Az édesítőszerrel, fűszerekkel együtt a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a felaprított mentát, a rumot (aromát), végül fél lime levét is belecsorgatjuk. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor feta sajtot morzsolunk a tetejére. Jó étvágyat!

20631527_1641697672539359_161084343_n.jpg

Kölespuding

Az utóbbi időben nagyon rákattantam a kölesre, de ezt valószínű majd ti is látni fogjátok. Rendkívül sokféleképpen elkészíthetjük: fogyaszthatjuk köretként (ha már unjuk a megszokott rizs vagy burgonya köretet), készíthetünk belőle feltétet például fasírt formájában, de egy finom desszertnek is kiváló alapanyaga lehet. Alacsony kalória tartalma miatt diétázóknak is meleg szívvel ajánlom, illetve magas fehérje tartalma miatt a vegetáriánus életmód hívei is előszeretettel fogyasztják.  Béltisztító, gyomorvédő, lúgosító hatása mellett nagyon jó immunerősítő is. És hölgyeim, a végére hagytam a legkedvesebb szerepét: ez a kis csodagabona még a bőrünket is megszépíti, továbbá a körmünket és a hajunkat is erősíti. Na de a köles iránti rajongásomat kifejezvén, térjünk át végre a receptre is:

Mona oldalán bukkantam rá erre a remek kis receptre, amit kisebb változtatással azonnal el is készítettem.

Recept innen: http://monakonyhaja.blogspot.hu/2014/03/ribizlis-koles-puding-gluten-laktoz-es.html

  • 10 dkg köles
  • 2+1 dl laktózmentes tej
  • 2 dl víz
  • ½ tasak Haas gluténmentes csokipuding
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál por alapú eritrit ( aki édesebbre szeretné tehet 3-at is)
  • aszalt sárgabarack
  • 2 evőkanál diabetikus baracklekvár

A kölest megmossuk, majd feltesszük főni 2 dl tej és 2 dl víz társaságában. Hozzáadjuk az édesítőt, a sót és az aszalt gyümölcsöt is.  Amíg a köles megpuhul ( jelen esetben nem baj, ha kicsit szétfő), addig a pudingport kikavarjuk 1 dl tejben, majd a kakaóval együtt a köleshez adjuk. Alaposan belekeverjük, majd 1-2 perc után levesszük a tűzről. Baracklekvárral  rétegezve tálaljuk, hűtve fogyasztjuk. Jó étvágyat!

20427634_1629422753766851_1985465774_n.jpg

Kedvező fogadtatása miatt elkészítettem egy csokis változatát is. Itt az elkészült kölespudingot még melegen, vízzel kiöblített szilikonos (!) mini kuglóf formákba kanalaztam, majd legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe raktam. Ha kihűlt, könnyedén kifordítható a formákból! A közepébe csokipudingot kanalaztam. Jó étvágyat!

20370298_1629422660433527_553066147_n.jpg

Uborka gazpacho

Hűsítő, vendégváró leves, a grillparty-k elmaradhatatlan fogása. Eredetileg  vodkával készítik, amit a glutén miatt nem ajánlanék, de a vendégek adagjába csempészhetünk egy-két kanállal, garantáltan nem marad el a jókedv!

  • 1 kígyóuborka
  • 2 zöldpaprika
  • 1 csokor kapor
  • 1 szál újhagyma
  • 1 pohár laktózmentes joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál víz (ha nem szeretnénk olyan sűrűre)
  • só, bors
  • (1-2 evőkanál vodka)

Az uborkát meghámozzuk, majd a megmosott zöldpaprikával együtt felkockázzuk. A kaprot megtisztítjuk, apróra vágjuk. A fokhagymát és az újhagymát is felaprítjuk. Ezt követően, a joghurttal, citromlével, olívaolajjal (és a vodkával) együtt a hozzávalókat a turmixgépbe tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fokhagymás/sajtos pirítóssal tálaljuk. Jó étvágyat!

uborka_gazpacho.jpg

süti beállítások módosítása