Szaftos, de mégis ropogós, villámgyors, telis tele gyümölccsel…. Igen, ez a méltán népszerű crumble, ami szerintem ebben a kánikulában a legjobb választás, ha egy kis édességre vágyunk. Az eredeti receptre Jamie Oliver oldalán leltem rá, még évekkel ezelőtt, azóta is előszeretettel készítem el ezt az angol süteményt szezonális gyümölcsökkel, természetesen egy ideje „mindenmentesítve”.
Hozzávalók:
- 100 g xilit
- 100 g Mester család süteményliszt
- 80 g darált dió
- 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
- 100 g hideg vaj
Töltelék:
- 1 teáskanál xilit por
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 50 dkg sárgabarack
Kenéshez:
- laktózmentes vaj
Elkészítés:
A szép, érett barackokat megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, lefelé fordítva egy kivajazott sütőtálba fektetjük, meghintjük a fűszerekkel összekevert édesítővel. A lisztet, xilitet, darált diót, valamint a sütőport összekeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat, majd rászórjuk a gyümölcsre. A tálat lefedjük alufóliával (hogy a gyümölcs levet eresszen), majd 180 fokon, 20 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk az alufóliát és további 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tészta kicsit megpirul. Növényi tejszínhabbal, fagyival tálaljuk. Jó étvágyat!