- 3 dl laktózmentes tej
- 6 evőkanál No carb daramix
- 1 dl víz
- 1 csipet só
- 1 púpozott evőkanál nyírfacukor
- 1 evőkanál laktózmentes vaj
- 3 tojás
Régebben gyakran készítettem reggelire/vacsorára grízfelfújtat, ha a jól megszokott tejbegríz már mindenkinek a fülén folyt ki, természetesen akkor még búzadarából. Sajnos a „mentesített” változattal még nem sikerült olyan szép, magas felfújtat készítenem, mint hajdanán, de ízre tökéletes mása így is. A tejet a vízzel feltesszük forrni, a nyírfacukorral, egy csipet sóval. Mielőtt elkezd forrni, hozzáadjuk a vajat. Ha forr, lassan adagolva beleszórjuk a darát. Addig kevergetjük lassú tűzön, amíg sűrű tejbegrízt nem kapunk. A barackot megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ha kihűlt a tejbegrízünk, elkeverjük a felvert tojások sárgájával, majd a tojásfehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk a gyümölccsel együtt. Kivajazott tepsibe öntjük, 180 fokon, körülbelül 40 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd a teteje. Jó étvágyat!
Egy kis kedvcsináló, a fiúk ugyan a búzadaráról énekelnek (ők még ezek szerint nem gluténérzékenyek). :)
https://www.youtube.com/watch?v=iYiuthNVMOY