Korábban a kókuszgolyó nálam igazi Jolly Jokernek számított, ha hirtelen toppant be egy nagyobb vendégsereg, mivel sütés nélkül elkészíthető és általában a hozzávalók is fellelhetőek voltak a konyhaszekrényben. Viszont amióta „mentesen” étkezem, állandó problémát jelentett a glutén-, laktóz- és cukormentes háztartási keksz beszerzése. Ezért törtem ki örömujjongásban, amikor Vizler-Bokréta Veronika oldalán felfedeztem egy ilyen receptet:
http://www.glutenmentesovezet.hu/sutemenyek-edessegek/egyszeru-rizslisztes-haztartasi-keksz/43188/
Azóta, ha van egy kis szabadidőm (?) lesütök egy nagyobb adagot, mivel bedobozolva nagyon sokáig eltartható. Amikor pedig végképp megöl az unalom (????), egy részét le is darálom, így nem kell kapkodnom, ha „moströgtönazonnal” kókusztekercset/golyót kell rittyentenem.
Legutóbb viszont se időm, se túl nagy lelkesedésem nem volt kekszet sütni, ezért próbáltam ki ezt a hamis kókuszgolyó receptet, ahol a darált kekszet kölessel helyettesítettem.
- 10 dkg köles
- 2 dl rizstej
- 1 dl víz
- 2 evőkanál por alapú eritrit
- 5-6 csepp rumaroma
- 1 púpozott evőkanál cukrozatlan, holland kakaópor
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 3-4 szem aszalt szilva
- 3-4 szem aszalt sárgabarack
A kölest feltesszük főni a rizstejjel, vízzel és az eritrittel. Hozzáadjuk a rumaromát és asz aszalt gyümölcsöket felkockázva. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a köles megpuhul (nem baj, ha kicsit szétfő) és magába szívja a folyadékot. Belekeverjük a kakaóport, majd hagyjuk kicsit hűlni, végül botmixerrel pépesítjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk a masszát. Ezt követően vizes kézzel golyókat formázunk belőle, amiket a kókuszreszelékbe hempergetünk. Ízlés szerint megbolondíthatjuk egy pár csepp mandula aromával, reszelt narancshéjjal vagy egy kis aszalt gyümölccsel. Jó étvágyat!