Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Mézes zserbó

2017. december 21. - Derült égből allergia

Korábban ördögtől való dolognak tartottam és rettegtem a mézes süteményektől, amik valahogy soha nem voltak halandóak megpuhulni, hiába kísérleteztem számtalan praktikával. Ezt a receptet a Mester család mézes süteménylisztjének hátulján találtam pár éve, és egy kis változtatással ugyan, de azóta elmaradhatatlan desszert nálunk így az ünnepekben. Nagyon mézes, nagyon fűszeres és (másnapra) nagyon puha.

Tészta:

  • 50 dkg Mester mézes süteményliszt
  • 20 dkg méz
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg Liga laktózmentes margarin
  • 1 evőkanál laktózmentes tej
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
     csipet só
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

Töltelék:

  • 250 ml mandulatej/laktózmentes tej
  • 1 evőkanál porrá őrölt nyírfacukor
  • 2-2,5 evőkanál rizsdara
  • egy csipet só
  • 10 dkg Liga, laktózmentes margarin
  • 1 üveg diabetikus sárgabarack lekvár

Csokimáz:

  • 1/2 tábla glutén-, laktózmentes, diabetikus csokoládé
  • 3 evőkanál olívaolaj

A lisztet az édesítőszerrel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a csipet sóval összeszitáljuk. A tojást habosra verjük, majd a felolvasztott vajjal, a mézzel és a tejel együtt a száraz hozzávalókhoz adjuk és mindezt jól összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 óráig hűtőben pihentetjük a tésztát, addig van időnk a romokat is eltakarítani. Ezután kilisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk és 4 egyforma méretű téglalapot vágunk belőle (az egyik lehet egy picivel nagyobb, az lesz majd a legalsó lapunk) Egy tepsi hátuljára sütőpapírt helyezünk, majd egyenként megsütjük rajta a lapokat, előmelegített sütőben 180 fokon, kb 10 perc alatt. Eközben a tejet felforraljuk az édesítőszerrel és a rizsdarát folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk, amíg be nem sűrűsödik a tejbegrízünk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd beleforgatjuk a szobahőmérsékletű laktózmentes margarint is. Ezután elkezdhetjük a rétegezést: a legalsó tésztalapot megkenjük a tejbegrízünkkel, majd leborítjuk a következő lappal, amire baracklekvár kerül. A következő szintre ismét egy adag tejbegrízt simítunk, majd ismét egy lap tészta következik. Ha ezzel megvagyunk, elkészítjük a tetejére a csokimázat (Gőz felett felhevítünk 3 evőkanál olívaolajat, majd beletördelünk kb fél tábla csokoládét. Addig kevergetjük, amíg el nem kezd sűrűsödni.), amit óvatosan rásimítunk a tetejére és már mehet is a süteményünk a hűtőbe. Mi pedig elégedetten hátradőlhetünk, bekanalazhatjuk a maradék tejbegrízt és várhatjuk, hogy a következő napra szépen összeérjenek az ízek és egy omlós, mennyei süteményt tálalhassunk az ünnepi vacsorához! Jó étvágyat!

mezes_zserbo_rizstejjel_rizsdarabol.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derultegbolallergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1213515415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása