A zserbó az egyik kedvenc süteményem, főként így Karácsony tájékán! Elkészítését illetően az egyetlen visszatartó tényező, hogy kicsit sok időbe telik és valljuk be így a Karácsony előtti készülődés, ajándék és favásárlás kellős közepette, sok mindenünk van, de időnk az vajmi kevés. (Ráadásul én személy szerint hibáimból nem tanulva, újra és újra tanulásra adom a fejem, így az ünnepek jelentős része az ijesztően vastag tankönyvek feletti görnyedéssel telik). :D Ezért is örültem annyira, amikor egy kedves ismerősömnél először találkoztam ezzel a süteménnyel. Eredeti társához képest sütés nélkül, villámgyorsan elkészül, ennek ellenére mégis igazi zserbós ízvilágot varázsolhatunk vele az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
- 20 dkg darált glutén- és laktózmentes keksz
- 10 dkg darált dió
- 1/2 marék aszalt sárgabarack, apróra felkockázva
- 3-4 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál por alapú eritrit
- 1 tábla glutén- és laktózmentes étcsokoládé
- 3 evőkanál olívaolaj
A darált kekszet, a darált diót, a felkockázott aszalt sárgabarackot és az édesítőszert összekeverjük, majd hozzáadunk annyi lekvárt, hogy jól formálható masszát kapjunk és ezután golyókat készítünk belőle. A golyócskákat egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük és ½ órát a hűtőszekrényben dermesztjük. Addig gőz felett a felhevített olívaolajon felolvasztjuk - folyamatos kevergetés mellet- a felkockázott csokoládét, majd egy villa segítségével beleforgatjuk a golyókat, megszórjuk a tetejét darált dióval és 1-2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. Jó étvágyat!