Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Rántott cukkini humusszal

2017. augusztus 14. - Derült égből allergia

Az egyik legkedvesebb zöldségem, ami a hétvégi piaci bevásárlásnál általában elsőként landol a kosaramban. Számtalan módon felhasználható, én most a legegyszerűbb, rántott változatot készítettem el, ami hidegen és melegen egyaránt nagyszerű. A jól megszokott burgonya vagy rizsköret helyett humuszt készítettem mellé mártogatósnak.

  • 1 db kisebb cukkini
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál Mester család kenyérmorzsa
  • 1 teáskanál szezámmag

A cukkinit meghámozzuk, felkarikázzuk. Lesózzuk jó alaposan és kb. 20-30 percig állni hagyjuk, amíg levet ereszt. A morzsába belekeverjük a szezámmagot. A cukkinit először kukoricalisztbe, majd a felvert tojásba, végül a gluténmentes morzsába forgatjuk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

Humusz

  • 50 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is lehet)
  • 2 citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj +1 teáskanál
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • bors
  • 1 kavéskanál őrölt fűszerpaprika
  • pár szem olívabogyó

A konzervet kibontjuk, lábasba öntjük a tartalmát, a lével együtt. Felforraljuk. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a fokhagymát, kifacsarjuk a citromok levét. Amikor a csicseriborsó forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, a levét félretesszük.

A csicseriborsót a fokhagymával robotgéppel krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a tahinit. (Ha nincs otthon tahini, akkor se essünk kétségbe, próbáltam már anélkül is és éppolyan finomra sikeredett.) Ha botmixerrel esünk neki, figyeljünk rá, hogy jó mély tálban dolgozzunk, mert a kis borsószemekből előtörhet a szuicid hajlam és hajlamosak kiugrálni a tálból. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. Amikor ezzel kész vagyunk, a félretett főzőléből apránként hozzákeverünk annyit, hogy kevésbé tömör krémet kapjunk. (Később még szilárdul!) 2 órára hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt meglocsoljuk egy teáskanál olívaolajjal, megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, díszíthetjük pár szem olívabogyóval. Jó étvágyat!

ghhn.jpg

Császármorzsa kölesből

Mióta „mentesen” étkezem, ez a második olyan étel, amire azt mondtam, hogy finomabb, mint a hagyományos verzió ( a másik a rizsdarából készült tejbegríz, ami nálam magasan veri a búzadarás változatot). Habkönnyű, nem száraz, pofonegyszerű, a köles egyáltalán nem érződik rajta, egyszóval valami fantasztikus. Mondanom sem kell, hogy bár egyedül én diétázom, a családom mégis kikövetelt magának egy adagot belőle estére. :)

  • 20 dkg köles
  • 2,5 dl laktózmentes tej + 1 dl
  • 2 dl víz
  • 2,5 evőkanál por alapú eritrit
  • 1 csipet só
  • 1 marék mazsola
  • 1/2 db bio citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál gluténmentes liszt (én egy kicsit variáltam, 2 evőkanál Mimen palacsintaport + 2 evőkanál Hadarik Rita piskóta lisztkeverékét használtam)
  • 1 teáskanál laktózmentes vaj

A kölest megmossuk, majd feltesszük főni 2,5 dl tej és 2 dl víz társaságában. Hozzáadjuk az édesítőt, a sót és a mazsolát is. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük –nehogy odaégjen-, amíg a folyadékot magába nem szívta. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját villával habosra keverjük, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Ha a köles megpuhult, fedő alatt hagyjuk még 10 percig, hogy magába szívja a folyadékot és kicsit hűljön. ezután Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, 1 dl laktózmentes tejet, a reszelt citromhéjat, ha szükséges még egy kis édesítőt is, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beleöntjük a masszánkat, pár percig hagyjuk pirulni az alját, majd a fakanál segítségével nagyobb darabokra vagdossuk, átforgatjuk őket, hogy minden oldaluk jól átsüljön, megpiruljon. Baracklekvárral, por alapú édesítőszerrel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!

csaszarmorzsa_kolesbol.jpg

süti beállítások módosítása