Mióta „mentesen” étkezem, ez a második olyan étel, amire azt mondtam, hogy finomabb, mint a hagyományos verzió ( a másik a rizsdarából készült tejbegríz, ami nálam magasan veri a búzadarás változatot). Habkönnyű, nem száraz, pofonegyszerű, a köles egyáltalán nem érződik rajta, egyszóval valami fantasztikus. Mondanom sem kell, hogy bár egyedül én diétázom, a családom mégis kikövetelt magának egy adagot belőle estére. :)
- 20 dkg köles
- 2,5 dl laktózmentes tej + 1 dl
- 2 dl víz
- 2,5 evőkanál por alapú eritrit
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola
- 1/2 db bio citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 4 evőkanál gluténmentes liszt (én egy kicsit variáltam, 2 evőkanál Mimen palacsintaport + 2 evőkanál Hadarik Rita piskóta lisztkeverékét használtam)
- 1 teáskanál laktózmentes vaj
A kölest megmossuk, majd feltesszük főni 2,5 dl tej és 2 dl víz társaságában. Hozzáadjuk az édesítőt, a sót és a mazsolát is. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük –nehogy odaégjen-, amíg a folyadékot magába nem szívta. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját villával habosra keverjük, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Ha a köles megpuhult, fedő alatt hagyjuk még 10 percig, hogy magába szívja a folyadékot és kicsit hűljön. ezután Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, 1 dl laktózmentes tejet, a reszelt citromhéjat, ha szükséges még egy kis édesítőt is, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beleöntjük a masszánkat, pár percig hagyjuk pirulni az alját, majd a fakanál segítségével nagyobb darabokra vagdossuk, átforgatjuk őket, hogy minden oldaluk jól átsüljön, megpiruljon. Baracklekvárral, por alapú édesítőszerrel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!