Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Császármorzsa kölesből

2017. augusztus 14. - Derült égből allergia

Mióta „mentesen” étkezem, ez a második olyan étel, amire azt mondtam, hogy finomabb, mint a hagyományos verzió ( a másik a rizsdarából készült tejbegríz, ami nálam magasan veri a búzadarás változatot). Habkönnyű, nem száraz, pofonegyszerű, a köles egyáltalán nem érződik rajta, egyszóval valami fantasztikus. Mondanom sem kell, hogy bár egyedül én diétázom, a családom mégis kikövetelt magának egy adagot belőle estére. :)

  • 20 dkg köles
  • 2,5 dl laktózmentes tej + 1 dl
  • 2 dl víz
  • 2,5 evőkanál por alapú eritrit
  • 1 csipet só
  • 1 marék mazsola
  • 1/2 db bio citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál gluténmentes liszt (én egy kicsit variáltam, 2 evőkanál Mimen palacsintaport + 2 evőkanál Hadarik Rita piskóta lisztkeverékét használtam)
  • 1 teáskanál laktózmentes vaj

A kölest megmossuk, majd feltesszük főni 2,5 dl tej és 2 dl víz társaságában. Hozzáadjuk az édesítőt, a sót és a mazsolát is. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük –nehogy odaégjen-, amíg a folyadékot magába nem szívta. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját villával habosra keverjük, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Ha a köles megpuhult, fedő alatt hagyjuk még 10 percig, hogy magába szívja a folyadékot és kicsit hűljön. ezután Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, 1 dl laktózmentes tejet, a reszelt citromhéjat, ha szükséges még egy kis édesítőt is, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beleöntjük a masszánkat, pár percig hagyjuk pirulni az alját, majd a fakanál segítségével nagyobb darabokra vagdossuk, átforgatjuk őket, hogy minden oldaluk jól átsüljön, megpiruljon. Baracklekvárral, por alapú édesítőszerrel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!

csaszarmorzsa_kolesbol.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derultegbolallergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9012749054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása