Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Tabbouleh tofuval

2017. szeptember 06. - Derült égből allergia

A tabbouleh egy libanoni petrezselyem saláta, amit hagyományosan kuszkusszal vagy bulgurral készítenek, ezt a glutén miatt kölessel helyettesítettem (amire, mint láthatjátok rendesen rákattantam). Fogyaszthatjuk előételként, köretként, salátaként, de egy könnyed nyár végi ebédként is megállja a helyét. Petrezselyemimádóknak (jelen!) kötelező kipróbálni.

Tabbouleh

  • 150 gr köles
  • 200 ml víz
  • 1 fürt koktélparadicsom
  • ½ bio citrom leve
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 szál újhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj

Tofu

  • 1 csomag füstölt tofu
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 kávékanál oregánó
  • 1 kávéskanál só
  • olívaolaj a sütéshez

A kölest jó alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük (kb. 10-15 perc alatt, de vigyázzunk, mert könnyen szétfő). Eközben a paradicsomot felkockázzuk, a megtisztított petrezselymet felaprítjuk ( a bátrabbak egy kis mentát is apríthatnak hozzá), végül a hagymát is felszeleteljük.  Ha a köles elkészült, egy tálba öntjük és miután kihűlt hozzáadjuk a paradicsomot, hagymát, petrezselymet, a hagymát, meglocsoljuk a citromlével, valamint az olívaolajjal, majd az egészet jó alaposan összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.

A tofut víz alatt átöblítjük, majd felszeleteljük. Egy tálban összekeverjük a kukoricalisztet az oregánóval és a sóval, majd beleforgatjuk a tofu szeleteket. Ezt követően, bő, forró olajban mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

 

tabbouleh_tofuval.jpg

Vörösboros-fűszeres szilvaleves

Itt van az ősz, itt van újra….és vele együtt a szilvaszezon! Hoztam is egy finom, villámgyors szilvás receptet, amit akár még a szilvalekvár főzés előtt/alatt/után is összedobhatunk, hogy a roskadozó kamrapolcok mellett a bendőben is landoljon egy-két finom falat a nap végére! Hidegen és forrón fogyasztva is kitűnő, mennyei illata átmelengeti a szívünket, lelkünket a hűvös őszi estéken!

  • ½ kg jó érett szilva
  • 1 evőkanál xilit
  • 1,5 dl édes vörösbor
  • víz
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 3-4 szem szegfűszeg

(aki nem szeretne egyenként bajlódni a fűszerekkel, egy kávékanál mézeskalács fűszerkeverékkel is helyettesítheti őket)

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. Feltesszük főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Belekeverjük a fűszereket, az édesítőt és a citrom levét. Ha a szilva már kezd puhulni, felöntjük a vörösborral (ha nagyon elforrta volna a vizet, azt pótolhatjuk). Amikor megpuhult, a szegfűszeget kihalásszuk belőle, majd egy teáskanál kukoricaliszt és forró víz keverékéből habarást készítünk, amivel besűrűsítjük a levesünket folyamatos kevergetés mellett. Pár rottyanás után lehúzzuk a tűzről, ha szükséges, botmixerrel még pürésíthetjük. Jó étvágyat!

 

21361026_1676319242410535_1777534414_n.jpg

süti beállítások módosítása