A tabbouleh egy libanoni petrezselyem saláta, amit hagyományosan kuszkusszal vagy bulgurral készítenek, ezt a glutén miatt kölessel helyettesítettem (amire, mint láthatjátok rendesen rákattantam). Fogyaszthatjuk előételként, köretként, salátaként, de egy könnyed nyár végi ebédként is megállja a helyét. Petrezselyemimádóknak (jelen!) kötelező kipróbálni.
Tabbouleh
- 150 gr köles
- 200 ml víz
- 1 fürt koktélparadicsom
- ½ bio citrom leve
- 2 csokor petrezselyem
- 2 szál újhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
Tofu
- 1 csomag füstölt tofu
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 1 kávékanál oregánó
- 1 kávéskanál só
- olívaolaj a sütéshez
A kölest jó alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük (kb. 10-15 perc alatt, de vigyázzunk, mert könnyen szétfő). Eközben a paradicsomot felkockázzuk, a megtisztított petrezselymet felaprítjuk ( a bátrabbak egy kis mentát is apríthatnak hozzá), végül a hagymát is felszeleteljük. Ha a köles elkészült, egy tálba öntjük és miután kihűlt hozzáadjuk a paradicsomot, hagymát, petrezselymet, a hagymát, meglocsoljuk a citromlével, valamint az olívaolajjal, majd az egészet jó alaposan összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.
A tofut víz alatt átöblítjük, majd felszeleteljük. Egy tálban összekeverjük a kukoricalisztet az oregánóval és a sóval, majd beleforgatjuk a tofu szeleteket. Ezt követően, bő, forró olajban mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!