Itt van az ősz, itt van újra….és vele együtt a szilvaszezon! Hoztam is egy finom, villámgyors szilvás receptet, amit akár még a szilvalekvár főzés előtt/alatt/után is összedobhatunk, hogy a roskadozó kamrapolcok mellett a bendőben is landoljon egy-két finom falat a nap végére! Hidegen és forrón fogyasztva is kitűnő, mennyei illata átmelengeti a szívünket, lelkünket a hűvös őszi estéken!
- ½ kg jó érett szilva
- 1 evőkanál xilit
- 1,5 dl édes vörösbor
- víz
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
- 3-4 szem szegfűszeg
(aki nem szeretne egyenként bajlódni a fűszerekkel, egy kávékanál mézeskalács fűszerkeverékkel is helyettesítheti őket)
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. Feltesszük főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Belekeverjük a fűszereket, az édesítőt és a citrom levét. Ha a szilva már kezd puhulni, felöntjük a vörösborral (ha nagyon elforrta volna a vizet, azt pótolhatjuk). Amikor megpuhult, a szegfűszeget kihalásszuk belőle, majd egy teáskanál kukoricaliszt és forró víz keverékéből habarást készítünk, amivel besűrűsítjük a levesünket folyamatos kevergetés mellett. Pár rottyanás után lehúzzuk a tűzről, ha szükséges, botmixerrel még pürésíthetjük. Jó étvágyat!