Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Hamis kókuszgolyó kölesből

2017. szeptember 02. - Derült égből allergia

Korábban a kókuszgolyó nálam igazi Jolly Jokernek számított, ha hirtelen toppant be egy nagyobb vendégsereg, mivel sütés nélkül elkészíthető és általában a hozzávalók is fellelhetőek voltak a konyhaszekrényben. Viszont amióta „mentesen” étkezem, állandó problémát jelentett a glutén-, laktóz- és cukormentes háztartási keksz beszerzése. Ezért törtem ki örömujjongásban, amikor Vizler-Bokréta Veronika oldalán felfedeztem egy ilyen receptet:

http://www.glutenmentesovezet.hu/sutemenyek-edessegek/egyszeru-rizslisztes-haztartasi-keksz/43188/

Azóta, ha van egy kis szabadidőm (?) lesütök egy nagyobb adagot, mivel bedobozolva nagyon sokáig eltartható. Amikor pedig végképp megöl az unalom (????), egy részét  le is darálom, így nem kell kapkodnom, ha „moströgtönazonnal” kókusztekercset/golyót kell rittyentenem.

Legutóbb viszont se időm, se túl nagy lelkesedésem nem volt kekszet sütni, ezért próbáltam ki ezt a hamis kókuszgolyó receptet, ahol a darált kekszet kölessel helyettesítettem.

  • 10 dkg köles
  • 2 dl rizstej
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál por alapú eritrit
  • 5-6 csepp rumaroma
  • 1 púpozott evőkanál cukrozatlan, holland kakaópor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 3-4 szem aszalt szilva
  • 3-4 szem aszalt sárgabarack

A kölest feltesszük főni a rizstejjel, vízzel és az eritrittel. Hozzáadjuk a rumaromát és asz aszalt gyümölcsöket felkockázva. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a köles megpuhul (nem baj, ha kicsit szétfő) és magába szívja a folyadékot. Belekeverjük a kakaóport, majd hagyjuk kicsit hűlni, végül botmixerrel pépesítjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk a masszát. Ezt követően vizes kézzel golyókat formázunk belőle, amiket a kókuszreszelékbe hempergetünk. Ízlés szerint megbolondíthatjuk egy pár csepp mandula aromával, reszelt narancshéjjal vagy egy kis aszalt gyümölccsel. Jó étvágyat!

 

kokuszgolyo_kolesbol.jpg

Banános palacsinta csokidarabokkal, tej-, tojás-, glutén- és cukormentes

Most joggal merülhet fel sokatokban a kérdés, hogy akkor mégis miből készül ez a „csodapalacsinta”? Jó hírem van, ugyanis pár hozzávalóból pillanatok alatt összedobható, ráadásul igazi értékmentő étel, hiszen tegyük szívünkre a kezünket, mindenkinél lapul a konyhapulton egy-két „ottfelejtett”, nyuffadt banán, ami általában a kukában landol (legalább is nálam -mea culpa). Na, ehhez a recepthez pont ilyen rozoga banánokra lesz szükségünk.

  • 2 db érettebb banán
  • 1 bögre Mimen palacsintaliszt
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1csapott kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál eritrit (itt is érdemes kóstolni sütés előtt, előfordul, hogy a banántól olyan jó édes lesz, hogy édesítőszerre már nem is lesz szükség)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 bögre szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
  • 1 marék apróra kockázott tej- és cukormentes étcsokoládé
  • kókuszolaj a sütéshez

A banánokat egy tálban villával jól összenyomkodjuk. A tojást habosra verjük az édesítőszerrel, majd hozzáadjuk a banánpürét. A palacsintaport összekeverjük a fahéjjal, sóval, szódabikarbónával, sütőporral és az étcsokoládéval. Hozzáadjuk a tojásos-banános keveréket, majd a szódavizet folyamatosan adagolva egy sűrűbb palacsintatésztát készítünk. A palacsintasütőben egy teáskanál kókuszolajat hevítünk, majd egy merőkanál segítségével kisebb adag tésztát csorgatunk a serpenyő közepébe, mint a hagyományos palacsintánál. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Én mézzel (végre valami, amire nem vagyok allergiás-ANNYIRA) meglocsolva tálaltam, de kínálhatjuk lekvárral, pudinggal is. Jó étvágyat!

 

bananos_palacsinta_tej-_tojas-_gluten-_laktoz-_es_cukormentesen_csokidarabokkal.jpg

 

Almás-körtés10 perces fánkocskák rizslisztből

Bevallom nektek őszintén –bár lehet ezért sokan megköveznek-,hogy az ősz és a tél nem a legkedvesebb évszakom (mániásan nyárimádó vagyok). Hiába a sok szép, színes levél, a hűvös, szeles idő és a szürkeség iránti utálatomat nem tudja felülírni. De mégis próbálom megtalálni minden évszak szépségét, így például az őszi idénygyümölcsöket, mint a szilva, az alma és a szőlő, amikből rengeteg finomság készíthető. Hoztam is nektek egy ízletes és végtelenül egyszerű, kelesztés és dagasztás nélkül elkészíthető fánk receptet, amit a gyümölcsök nem csak egészségesebbé varázsolnak, de még lágyabbá, légiesebbé teszik a tésztát és hihetetlenül finom, különleges ízhatást érhetünk el velük.

  • 2 db közepes alma
  • 2 db közepes nagyságú körte
  • 2 bögre rizsliszt (kb 300 gr)
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál folyékony édesítőszer (érdemes kóstolgatni, mert a mennyiség nagyban függ az alma édességétől)
  • 1,5 pohár laktózmentes joghurt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • kókuszolaj a sütéshez

Az almát és a körtét meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet összekeverjük a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és a fahéjjal. A tojást habosra verjük, majd hozzáadjuk az édesítőszert, a reszelt citromhéjat, a joghurtot és a reszelt gyümölcsöket. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket . Ha nem volt kellően lédús a gyümölcs és ezért túl masszívra sikeredett a tészta, még egy kis joghurt hozzáadásával lazíthatjuk. A ragacsos tésztát evőkanál segítségével felhevített kókuszolajba szaggatjuk, majd közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Por alapú eritrittel meghintve, diabetikus lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!

 

almas-kortes_pille-egerfank_rizslisztbol.jpg

süti beállítások módosítása