Mivel a hétköznapokon elég kevés húst fogyasztok, ezért az utóbbi időben - mióta rájöttem, hogy egyáltalán nem ördögtől való dolog és már nem forgatom tanácstalanul a kezemben a boltok polcai előtt - gyakran kerül itthon az asztalra tofu, ami rendkívül gazdag fehérjében (ugyanakkor szénhidrátban annál szegényebb, ami szintén nem hátrány), vegetáriánus étrendben kedvelt húspótló. Különböző ízesítésben kapható, füstölt, bazsalikomos, illetve jelen esetben a chilis változat, amiket a magam részéről jobban kedvelek, mivel a natúr tofut semleges íze miatt erőteljesebben kell pácolni, fűszerezni. Számos felhasználási módja ismert, fogyaszthatjuk kirántva, készülhet belőle pörkölt, leves, de akár sütemény is. Az ízét talán a házi sajthoz tudnám a legjobban hasonlítani.
- 180g Lunter gluténmentes chilis tofu
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- só, bors
- olívaolaj a sütéshez
- 1 fürt koktélparadicsom
- 1 zacskó laktózmentes Szarvasi mini mozzarella
A tofut kicsit leitatjuk a levétől, majd felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, oregánót, sót, borsot (egyéb fűszerek is használhatók ízlés szerint). A tofu kockákat beleforgatjuk a lisztes keverékbe, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Egy másik serpenyőben egy kanál forró olívaolajban kicsit megfonnyasztjuk a paradicsomokat, pár másodpercig megforgatjuk benne a mozzarella golyókat is. Jó étvágyat!