Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

15 perces somlói galuska

2017. szeptember 17. - Derült égből allergia

Ismét az egyik kedvenc édességem instant változatát készítettem el. Tökéletes választás lehet, ha nincs időnk, esetleg kedvünk órákig a konyhában sertepertélni, de akkor is, ha vendégek toppannak be a semmiből, esetleg ha valami villámgyors desszerttel szeretnénk kényeztetni magunkat.

Piskóta helyett:

  • 1 csomag Mester család babapiskóta
  • Vaníliás krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál por alapú eritrit
  • 1 evőkanál mazsola
  • 5 dl laktózmentes tej (tejérzékenyek növényi tejjel is helyettesíthetik)

Csokis öntet:

  • 4+1 dl laktózmentes tej (tejérzékenyek növényi tejjel is helyettesíthetik)
  • 1 evőkanál cukrozatlan, holland kakaópor
  • 5-6 csepp rumaroma
  • 1 evőkanál por alapú eritrit
  • 1 csapott evőkanál rizsliszt

A tetejére:

  • laktózmentes, növényi tejszínhab

A babapiskótát egy tálba tördeljük. A vaníliás pudingot elkeverjük 2 dl hideg tejjel és az édesítőszerrel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejjel, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha elkészült, belekeverjük a mazsolát, majd hozzáöntjük a babapiskótánkhoz és jól összeforgatjuk. Most következhet a csokis öntet: 4 dl tejet felforralunk az édesítővel és a rumaromával, majd folyamatosan kevergetve belekeverjük a rizslisztet is úgy, hogy egy sűrűbb, csomómentes krémet kapjunk. . Eközben a kakaót csomómentesre keverjük a maradék 1 dl tejben, majd a forró tejhez öntjük és jól elkeverjük. Ezután egy pohárba/tálba rétegezzük őket: alulra kerül a vanília pudingos-mazsolás babapiskóta, erre pár kanál csokisodó, amit én meghintettem egy kis darált dióval, erre nyomjuk a tejszínhabot, ezt folytatjuk addig, amíg kitartanak a hozzávalók, a lényeg, hogy jó sok tejszínhabbal fejezzük be a műveletet. Leírva picit bonyolultnak tűnik, de higgyétek el, végtelenül egyszerű és nagyon finom! Jó étvágyat!

hzhr.jpg

Almás pite golyó

Egy kedves ismerősünk nemrég „megszórt” minket 2 láda almával. Alapvetően nem rajongok a gyümölcsös süteményekért, nálam a sütemény mindig valami nagyon habos, nagyon édes finomságot takart. Talán az almás pite az egyetlen olyan desszert, amire nem bírok nemet mondani.

Bevallom nektek, bármennyire is vált hobbimmá, szenvedélyemmé a sütés-főzés, velem is előfordul, hogy egy szemernyi kedvem sincs még csak a konyha tájékára se menni. Viszont roppant édesszájú vagyok és az almák is ott mosolyogtak a ládában (bár próbáltam tudomást sem véve elosonni mellettük minden alkalommal), de végül nem bírtam ellenállni nekik, és így találtam egy olyan megoldást, amivel a lehető leghamarabb elkészíthettem az alábbi fincsiséget. A receptet Aranytepsi oldalán találtam és gondoltam megosztom azokkal, akik még nem próbálták ki.

https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/almas-pite-golyo/

  • 3 db közepes alma
  • 7 dkg por alapú nyírfacukor
  • 20 dkg glutémentes darált keksz (én Mester család babapiskótát daráltam le)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csapott kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál citromlé

Az almákat meghámozzuk, a magházakat eltávolítjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a citromlével és a fűszerekkel 6-8 perc alatt pároljuk, amíg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a darált kekszet és az édesítőt, majd összegyúrjuk. Golyókat formálunk belőle, végül meghempergetjük egy kis fahéjjal kikevert por alapú édesítőszerben (én Xilitet használtam).  Jó étvágyat!

almas_pite_golyo.jpg

Fahéjas-szilvás köleskása

A fahéj és a szilva nekem mindig az őszi hangulatot idézi. Párosítva ezeket pompás ízhatásokat érhetünk el.

  • 10 dkg köles
  • 2 dl rizstej
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál por alapú eritrit
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5-6 szem szilva
  • laktózmentes, növényi tejszínhab

 

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. A kölest feltesszük főni a vízzel, rizstejjel és az eritrittel. Hozzáadjuk a fahéjat és a szilvát is. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a köles megpuhul (nem baj, ha kicsit szétfő) és magába szívja a folyadékot. Turmixgépben pürésítjük, tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat!

fahejas-szilvas_koleskasa.jpg

Sütőtökös Latte

Bevallom nektek, hogy az egyetem alatt igazi kávéfüggő lettem. Kezdetben csak, mint lehetséges koffeinforrás (lehetőleg azonnal és intravénásan) lebegett a szemem előtt egy-egy áttanult éjszaka után, ma már az ízével ejt rabul. A reggel fénypontja, amikor beindítom a kávéfőzőt és gőzölgő kávéillat lengi be az egész lakást.

Először a Starbucks kínálatában találkoztam ezzel a mennyei, fűszeres és laktató kávékülönlegességgel, gondoltam hát egyet egy hűvös, őszi reggelen és megpróbáltam idevarázsolni az étkezőasztalra. Az eredmény pedig: a leglustább családtagom is egy perc alatt gyorsult 100-ra és egy szempillantás alatt a konyhában termett, amikor megérezte a kulcslyukon át beszűrődő mézeskalácsos-sütőtökös illatot. Azt hiszem, ez magáért beszél.

  • 1 adag presszó kávé
  • 1 evőkanál por alapú eritrit (akik fogyaszthatnak mézet, érdemes azzal kipróbálni)
  • 2,5 dl mandulatej
  • 2 evőkanál sütőtök püré
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

A sütőtököt sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. A húsát egy tálkába kaparjuk, hozzáadjuk az édesítőt és a fűszereket, valamint egy 1 dl tejet, majd turmixgépben (vagy botmixerrel) pürésítjük. A maradék 1,5 dl tejet a felmelegítjük (nem kell felforralni!), majd belekeverjük a sütőtök pürét is. Tálaláskor tejszínhabot nyomunk a tetejére és meghintjük egy kis fahéjjal. Jó étvágyat!

 

sutotokos_latte.jpg

süti beállítások módosítása