Ezt az édességet az elmúlt években már többször is megsütöttem -a családom legnagyobb örömére-, bár korábban sütőtökpürével készítettem. Legutóbb azonban gondoltam egy merészet és sütőtök híján batátakrémmel töltöttem meg. Igazi édesszájú „gombócartúroknak” (jelen!) ajánlanám ezt a kicsit csokis, kicsit fűszeres édességet, ami nem elhanyagolható módon még egészséges is, a mennyei mézeskalács illat, ami a konyhát belengi pedig csak a ráadás .
A tésztához
- 25 dkg Mester család süteményliszt
- 15 dkg hideg Liga margarin
- pár evőkanál hideg víz, amivel összeállítjuk a masszát (ne ijedjünk meg, kicsit ragadósabb lesz)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál por alapú eritrit
- 1 teáskanál Liga laktózmentes margarin a kosár forma kikenéséhez
A töltelékhez
- 2 db nagyobb méretű batáta (narancssárga)
- 1 db nagyobb narancs
- 2 dl laktózmentes habtejszín
- 1-2 evőkanál por alapú eritrit (az édesburgonya édességétől függően)
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (ennek hiányában keverjünk össze őrölt fahéjat, őrölt szerecsendiót, szegfűszeget és egy kis gyömbérport, mindenből egy csipetet, hogy egy kávéskanálnyi mennyiséget kapjunk)
Csokimáz
- 1 tábla glutén-, laktózmentes, diabetikus csokoládé
- 2 evőkanál olívaolaj
A lisztet a por alapú édesítőszerrel és a csipet sóval összeszitáljuk, majd hozzámorzsoljuk a hideg margarint is. A vizet folyamatosan adagoljuk a tésztához, amíg egy jól gyúrható masszát kapunk. Alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük (kb 10-15 percig). Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket (a rendmániások még el is mosogathatnak közben). A batátákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. A narancsot megmossuk, a héját lereszeljük és kifacsarjuk a levét is. A habtejszínt az édesítőszer és a fűszerek társaságában kemény habbá verjük. A megfőtt édesburgonyánkat botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a narancs levét is, majd ha már kihűlt, a tejszínhabhoz forgatjuk. Kiszabadítjuk végre a tésztánkat is a hűtőszekrényből és apró golyókat formázunk belőle, amiket a kivajazott formákba simítunk, villával megszurkáljuk. Ezután következik a pitéknél elmaradhatatlan vakon sütés! Nem, ez még mindig nem azt takarja, hogy becsukott szemmel folytatjuk a sütést (bár mennyire vicces is lenne). J A tésztát kibéleljük egy sütőpapírral, amire babot, lencsét vagy rizst szórunk nehezékként, majd 180 fokon kb 10-15 percig elősütjük. Erre azért van szükség, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, valamint az ne emelkedjen meg túlságosan. Ezt követően a sütőből kihúzva lehámozzuk a sütőpapírt a tésztáról a nehezékkel együtt, utána megtöltjük a batátakrémmel és további 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Ha már hamisíthatatlan, karácsonyi illat árasztja el a konyhát, a süteményünk elkészült, következhet a csokimáz. Az olajat gőz felett felhevítjük, majd beleszórjuk a felkockázott csokoládét és folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd a kosárkáinkra öntjük. Reszelt narancs- és citromhéjjal megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!