Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Pikáns paradicsomleves sült paprikával, tagliatellével, reszelt sajttal

2017. július 04. - Derült égből allergia
  • 400 g paradicsom
  • 3 db kápia paprika
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 1 kis paradicsomkonzerv
  • 100 g gluténmentes tagliatelle tészta
  • És a fűszerek: 1 kávéskanál őrölt chilipaprika
  • 1 kiskanál szárított oregánó
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint
  • 10 dkg laktózmentes sajt

A kápia paprikát sütőpapírral bélelt tepsiben 20-25 perc alatt, forgatva megsütjük, lehúzzuk a héját, felcsíkozzuk. Egy evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és a sült paprikát is. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével, és belekeverjük a paradicsompürét. (Az alaplé könnyen elkészíthető, ha 7 dl forrásban lévő vízbe beledobunk egy erőleves kockát és pár percig főzzük.) Fedő alatt, időnként megkeverve addig főzzük, amíg a paradicsom meg nem puhul. Eközben a tagliatellét sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. Ha darabos maradna a paradicsom, a tészta hozzáadása előtt botmixerrel még pürésíthetjük. Ha a paradicsomszósz elkészült, hozzáöntjük a tésztát, pár perc alatt összefőzzük. Reszelt sajttal kínáljuk (én egy kanál laktózmentes tejfölt is csurgattam rá). Jó étvágyat!

 

pikans_paradicsomleves_tagliatellevel_reszelt_sajttal.jpg

Spagettivel töltött padlizsán

Olaszországban ettem ezt az ételt először. Természetesen a hozzávalókat behelyettesítettem a mentes megfelelőikkel. Nagy örömömmel tapasztaltam, hogy ezt a finomságot sem kell kihagynom az étrendemből.

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 10 dkg gépsonka
  • 15 dkg gluténmentes spagetti
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 paradicsomkonzerv
  • 15 dkg laktózmentes trappista sajt
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 kávékanál szárított oregánó
  • 1 csapott kávékanál eritrit

A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk, egy kanállal kikaparjuk a magos belsejüket, majd megsózzuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 percig sütjük. Ezalatt a spagettit kifőzzük sós, forrásban lévő vízben, majd leszűrjük. 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, rádobjuk a felkockázott sonkát, ha már kezd pirulni hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a fűszereket. Beleöntjük a paradicsompürét és 1-2 evőkanál vizet is, ha nem szeretnénk túl sűrűre. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul, és sűrűsödni kezd (ha darabos maradna a paradicsom, botmixerrel pürésíthetjük). A szószt összeforgatjuk a tésztával, majd a padlizsánba töltjük. További 10 percre berakjuk a sütőbe. Mielőtt elkészülne, kivesszük és megszórjuk reszelt sajttal és pár percre visszatoljuk, amíg a sajt ráolvad. Jó étvágyat!  

padlizsan.jpg

Villámgyors rizskoch

  • 1 bögre rizs
  • 3 bögre laktózmentes tej
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál laktózmentes vaj
  • 3 tojás
  • 100 g eritrit
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • 1 kávéskanál vanília aroma

A tejet felforraljuk a vízzel, az édesítővel, vanília aromával. Beleszórjuk a mazsolát és a citromhéjat is. Ha forr, hozzáöntjük a rizst is. Ha megfőtt a rizs, fedő alatt hagyjuk még állni további 10 percig, hogy magába szívja az összes folyadékot. A tojásokat ketté választjuk. A tojássárgáját kikavarjuk az olvasztott vajjal, majd a tejberizsünkhöz öntjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a rizses masszához forgatjuk. kivajazott tepsibe öntjük. 180 fokon, kb. 30-35 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd a teteje.

Lekvárral kínáljuk. Jó étvágyat!

rizskoch.jpg

Mákos tészta reloaded, muffin formában, sütőben sütve

A gyerekkori, menzás emlékeket felejtsük el. Teljesen új megközelítésben a nagymama által vakáció idején készített mákos tészta.

300 g gluténmentes száraztészta (széles metélttel az igazi, bár én a képen látható adagot spagettiből készítettem, mivel abból halmoztam fel itthon tetemes mennyiséget)

  • 3 tojás
  • 2 evőkanál laktózmentes vaj
  • 150 g darált mák
  • por alapú xilit
  • 1 marék mazsola
  • 1teáskanál kandírozott citromhéj
  • 1 bio citrom reszelt héja

A tésztát, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük a szokásos módon. A felvert tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal, beleszórjuk az édesítővel kikevert mákot, a mazsolát, a kandírozott és a reszelt citromhéjat. A tésztára öntjük a tojásos masszát, jól összeforgatjuk. A kivajazott muffin formába belekanalazzuk a tésztát, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Lekvárral, vanília sodóval, meggyszósszal is tálalhatjuk. Jó étvágyat!

makos.jpg

Joghurtos őszibarack krémleves

Végre itt az őszibarack szezon! Mivel már nagyon türelmetlen voltam, a legegyszerűbb krémlevessel kezdtem.  Pár perc alatt kész. Remek hűsítő.

  • 4-5 db szép mosolygós őszibarack
  • 1 kis pohár laktózmentes joghurt (barackos)
  • 3 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál diabetikus, főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 dl tej (aki kevésbé sűrűn szereti, többet is tehet bele)
  • csipet gyömbérpor

A barackot meghámozzuk, felkockázzuk. A tejet kikeverjük a vanília pudinggal. Minden hozzá valót a turmixgépbe teszünk. A többit a gépre bízzuk. Amikor eléri a kicsit krémes állagot, hűtőbe tesszük. Ízlés és fantázia szerint díszítjük. Sajnos a falánkságom győzött a díszítés felett, és pillanatok alatt befaltam, de legközelebb mandulapehellyel megszórva tálalom. Remélem!! Jó étvágyat!

oszileves.jpg

süti beállítások módosítása