- 400 g paradicsom
- 3 db kápia paprika
- fél fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 7 dl zöldségalaplé
- 1 kis paradicsomkonzerv
- 100 g gluténmentes tagliatelle tészta
- És a fűszerek: 1 kávéskanál őrölt chilipaprika
- 1 kiskanál szárított oregánó
- 1 kiskanál szárított bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
- 10 dkg laktózmentes sajt
A kápia paprikát sütőpapírral bélelt tepsiben 20-25 perc alatt, forgatva megsütjük, lehúzzuk a héját, felcsíkozzuk. Egy evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és a sült paprikát is. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével, és belekeverjük a paradicsompürét. (Az alaplé könnyen elkészíthető, ha 7 dl forrásban lévő vízbe beledobunk egy erőleves kockát és pár percig főzzük.) Fedő alatt, időnként megkeverve addig főzzük, amíg a paradicsom meg nem puhul. Eközben a tagliatellét sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. Ha darabos maradna a paradicsom, a tészta hozzáadása előtt botmixerrel még pürésíthetjük. Ha a paradicsomszósz elkészült, hozzáöntjük a tésztát, pár perc alatt összefőzzük. Reszelt sajttal kínáljuk (én egy kanál laktózmentes tejfölt is csurgattam rá). Jó étvágyat!

Olaszországban ettem ezt az ételt először. Természetesen a hozzávalókat behelyettesítettem a mentes megfelelőikkel. Nagy örömömmel tapasztaltam, hogy ezt a finomságot sem kell kihagynom az étrendemből.
- 1 nagyobb padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél fej vöröshagyma
- 10 dkg gépsonka
- 15 dkg gluténmentes spagetti
- 3 db közepes paradicsom
- 1 paradicsomkonzerv
- 15 dkg laktózmentes trappista sajt
- só, bors ízlés szerint
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 kávékanál szárított oregánó
- 1 csapott kávékanál eritrit
A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk, egy kanállal kikaparjuk a magos belsejüket, majd megsózzuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 percig sütjük. Ezalatt a spagettit kifőzzük sós, forrásban lévő vízben, majd leszűrjük. 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, rádobjuk a felkockázott sonkát, ha már kezd pirulni hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a fűszereket. Beleöntjük a paradicsompürét és 1-2 evőkanál vizet is, ha nem szeretnénk túl sűrűre. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul, és sűrűsödni kezd (ha darabos maradna a paradicsom, botmixerrel pürésíthetjük). A szószt összeforgatjuk a tésztával, majd a padlizsánba töltjük. További 10 percre berakjuk a sütőbe. Mielőtt elkészülne, kivesszük és megszórjuk reszelt sajttal és pár percre visszatoljuk, amíg a sajt ráolvad. Jó étvágyat!

- 1 bögre rizs
- 3 bögre laktózmentes tej
- 1 dl víz
- 1 evőkanál laktózmentes vaj
- 3 tojás
- 100 g eritrit
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
- 1 kávéskanál vanília aroma
A tejet felforraljuk a vízzel, az édesítővel, vanília aromával. Beleszórjuk a mazsolát és a citromhéjat is. Ha forr, hozzáöntjük a rizst is. Ha megfőtt a rizs, fedő alatt hagyjuk még állni további 10 percig, hogy magába szívja az összes folyadékot. A tojásokat ketté választjuk. A tojássárgáját kikavarjuk az olvasztott vajjal, majd a tejberizsünkhöz öntjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a rizses masszához forgatjuk. kivajazott tepsibe öntjük. 180 fokon, kb. 30-35 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd a teteje.
Lekvárral kínáljuk. Jó étvágyat!

A gyerekkori, menzás emlékeket felejtsük el. Teljesen új megközelítésben a nagymama által vakáció idején készített mákos tészta.
300 g gluténmentes száraztészta (széles metélttel az igazi, bár én a képen látható adagot spagettiből készítettem, mivel abból halmoztam fel itthon tetemes mennyiséget)
- 3 tojás
- 2 evőkanál laktózmentes vaj
- 150 g darált mák
- por alapú xilit
- 1 marék mazsola
- 1teáskanál kandírozott citromhéj
- 1 bio citrom reszelt héja
A tésztát, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük a szokásos módon. A felvert tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal, beleszórjuk az édesítővel kikevert mákot, a mazsolát, a kandírozott és a reszelt citromhéjat. A tésztára öntjük a tojásos masszát, jól összeforgatjuk. A kivajazott muffin formába belekanalazzuk a tésztát, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Lekvárral, vanília sodóval, meggyszósszal is tálalhatjuk. Jó étvágyat!

Végre itt az őszibarack szezon! Mivel már nagyon türelmetlen voltam, a legegyszerűbb krémlevessel kezdtem. Pár perc alatt kész. Remek hűsítő.
- 4-5 db szép mosolygós őszibarack
- 1 kis pohár laktózmentes joghurt (barackos)
- 3 evőkanál eritrit
- 1 evőkanál diabetikus, főzés nélküli vaníliás pudingpor
- 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
- 3 dl tej (aki kevésbé sűrűn szereti, többet is tehet bele)
- csipet gyömbérpor
A barackot meghámozzuk, felkockázzuk. A tejet kikeverjük a vanília pudinggal. Minden hozzá valót a turmixgépbe teszünk. A többit a gépre bízzuk. Amikor eléri a kicsit krémes állagot, hűtőbe tesszük. Ízlés és fantázia szerint díszítjük. Sajnos a falánkságom győzött a díszítés felett, és pillanatok alatt befaltam, de legközelebb mandulapehellyel megszórva tálalom. Remélem!! Jó étvágyat!
