Olaszországban ettem ezt az ételt először. Természetesen a hozzávalókat behelyettesítettem a mentes megfelelőikkel. Nagy örömömmel tapasztaltam, hogy ezt a finomságot sem kell kihagynom az étrendemből.
- 1 nagyobb padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél fej vöröshagyma
- 10 dkg gépsonka
- 15 dkg gluténmentes spagetti
- 3 db közepes paradicsom
- 1 paradicsomkonzerv
- 15 dkg laktózmentes trappista sajt
- só, bors ízlés szerint
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 kávékanál szárított oregánó
- 1 csapott kávékanál eritrit
A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk, egy kanállal kikaparjuk a magos belsejüket, majd megsózzuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 percig sütjük. Ezalatt a spagettit kifőzzük sós, forrásban lévő vízben, majd leszűrjük. 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, rádobjuk a felkockázott sonkát, ha már kezd pirulni hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a fűszereket. Beleöntjük a paradicsompürét és 1-2 evőkanál vizet is, ha nem szeretnénk túl sűrűre. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul, és sűrűsödni kezd (ha darabos maradna a paradicsom, botmixerrel pürésíthetjük). A szószt összeforgatjuk a tésztával, majd a padlizsánba töltjük. További 10 percre berakjuk a sütőbe. Mielőtt elkészülne, kivesszük és megszórjuk reszelt sajttal és pár percre visszatoljuk, amíg a sajt ráolvad. Jó étvágyat!