Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Tofus egytál mozzarellával, koktélparadicsommal

2017. július 12. - Derült égből allergia

Mivel a hétköznapokon elég kevés húst fogyasztok, ezért az utóbbi időben - mióta rájöttem, hogy egyáltalán nem ördögtől való dolog és már nem  forgatom tanácstalanul a kezemben a boltok polcai előtt - gyakran kerül itthon az asztalra tofu, ami rendkívül gazdag fehérjében (ugyanakkor szénhidrátban annál szegényebb, ami szintén nem hátrány), vegetáriánus étrendben kedvelt húspótló. Különböző ízesítésben kapható, füstölt, bazsalikomos, illetve jelen esetben a chilis változat, amiket a magam részéről jobban kedvelek, mivel a natúr tofut semleges íze miatt erőteljesebben kell pácolni, fűszerezni. Számos felhasználási módja ismert, fogyaszthatjuk kirántva, készülhet belőle pörkölt, leves, de akár sütemény is. Az ízét talán a házi sajthoz tudnám a legjobban hasonlítani.

  • 180g Lunter gluténmentes chilis tofu
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál szárított oregánó
  • só, bors
  • olívaolaj a sütéshez
  • 1 fürt koktélparadicsom
  • 1 zacskó laktózmentes Szarvasi mini mozzarella

A tofut kicsit leitatjuk a levétől, majd felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, oregánót, sót, borsot (egyéb fűszerek is használhatók ízlés szerint). A tofu kockákat beleforgatjuk a lisztes keverékbe, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Egy másik serpenyőben egy kanál forró olívaolajban kicsit megfonnyasztjuk a paradicsomokat, pár másodpercig megforgatjuk benne a mozzarella golyókat is. Jó étvágyat!

 

19859311_1611675495541577_1813835815_o.jpg

Tükörtojás süti

A „Kész átverés show” hangulatát varázsolhatjuk körénk, ha a családunknak vacsorára beígért tükörtojás helyett ezt a sütit szolgáljuk fel. Nem árt, ha kéznél van a telefonunk is, hogy egy jó fotót készíthessünk róluk. Természetesen nálunk is megkapták a tükörtojásukat, mielőtt a lincs hangulat felütötte volna a fejét. A nasisütinek pedig mindenki nagyon örült.

Tésztához:

  • 30 dkg Mester család süteményliszt
  • 15 dkg Liga laktózmentes margarin (szobahőmérsékletű)
  • 2 csapott evőkanál xilit
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál laktózmentes tej

 

Töltelékhez:

  • 1 csomag Haas kókuszízű pudingpor
  • ½ liter laktózmentes tej
  • 1 evőkanál xilit
  • pár szem kevésbé érett, kisebb sárgabarack (a konzerv még jobb)

 

A lisztet a sütőporral, az édesítővel összekeverjük, majd hozzámorzsoljuk a vajat is. 2-3 evőkanál laktózmentes tejjel tésztával gyúrjuk. Nagyban függ a liszt fajtájától, hogy mennyi folyadékot vesz fel.  A tésztával szép vékonyan kibéleljük a kivajazott formákat, majd 180 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.  Eközben a  pudingporból , ½ liter tejből és az eritritből sűrű pudingot főzünk. Ha megsültek a kosárkáink, betöltjük a pudinggal őket és egy fél sárbarackot nyomunk a közepébe. Célszerű iziben elfogyasztani, a puding egy kicsit eláztatja a tésztát. Jó étvágyat!

tukortojas_suti.jpg

 

Levendulás sárgabarack krémleves

Sokan nem tudják, hogy a levendula nem csak dísznövényként, a molyok elleni küzdelemben lehet segítségünkre, de a fűszer-, és gyógynövény szerepe sem elhanyagolható. Kiválóan párosítható gyümölcsökkel, limonádéba, lekvárba, süteménybe csempészve is igazán különleges, pikáns ízhatást érhetünk el vele.

Hozzávalók:

  • 8-10 nagyobb sárgabarack
  • 1 kavéskanál szárított levendula (kb 2 szál)
  • 2 evőkanál xilit (a barack érettségétől/édességétől függően több is kellhet)
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • pár csepp citromlé
  • 200 ml laktózmentes főzőtejszín
  • 1 evőkanál rizsliszt

 

Elkészítés:

A barackot megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk (aki szeretné, meg is hámozhatja a barackot, ennek legegyszerűbb módja, ha forrásban lévő vízbe, majd ezután hideg vízbe mártjuk, így könnyedég lehúzható a héja), majd feltesszük főzni annyi vízben, ami jócskán ellepi. Hozzáadjuk az édesítőt, fahéjat, citromlevet és a szárított levendulát. Addig főzzük, amíg a barack meg nem puhul, ekkor a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítjük, majd visszatolva a tejszínben csomómentesre kevert liszttel besűrűsítjük. Lehűtve, tejszínhabban tálaljuk. Jó étvágyat!

 levendulas_sargabarackleves.jpg

Sárgabarackos amerikai pite

A tésztához:

  • 1,5 bögre Mester süteményliszt
  • 2-3 evőkanál hideg laktózmentes vaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 2 evőkanál xilit
  • 1 csipet só
  • 2 tojás

 

A töltelékhez:

  • pár csepp citromlé
  • 2 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár
  • 10-12 db sárgabarack

 

Kenéshez:

  • 1 tojás

A lisztet a xilithez szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport és a sót, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáöntjük a felvert tojásokat, majd a vizet, ezután lisztezett kézzel tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük (Ne ijedjünk meg, ha eleinte kicsit (nagyon?) ragadós a tészta, a hűtőben szépen össze fog állni). Ezalatt a barackot megmossuk, felszeleteljük.  A tészta 2/3-át lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a kivajazott piteformába simítjuk, villával megszurkáljuk. Most következhet a vakon sütés! Nem, nem becsukott szemmel folytatjuk a sütés. J  A tésztát kibéleljük egy sütőpapírral, amire babot, lencsét vagy rizst szórunk nehezékként, majd 180 fokon kb 15-20 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt a magokkal és következhet a töltelék. Erre azért van szükség, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztát, valamint az ne emelkedjen meg túlságosan. Ha minden jól megy, a végeredményként egy ropogós, elősütött pitetésztát kapunk. Megkenjük a baracklekvárral (vaníliás pudinggal is nagyon finom ám), majd ráfektetjük a barackszeleteket, meglocsoljuk pár csepp citromlével. A maradék tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kb 1 cm széles csíkokra vágjuk, amivel berácsozzuk a piténket. A felvert tojással megkenjük a tetejét, majd 180 fokon további 20-30 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd a teteje. Jó étvágyat!sargabarackos_pite.jpg

Sárgabarackos gyümölcsrizs

  • 4-5 db sárgabarack
  • 1 bögre rizs
  • 3 bögre laktózmentes tej
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál laktózmentes vaj
  • 100 g eritrit
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 200 ml laktózmentes habtejszín

 

A tejet feltesszük forrni a vízzel, az édesítővel és a vanília aromával, majd beleszórjuk a citromhéjat is. Ha forr, felolvasztjuk benne a vajat, ezután hozzáöntjük a rizst is Ha megfőtt a rizs, fedő alatt hagyjuk még állni további 10 percig, hogy magába szívja az összes folyadékot.

Eközben a sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a gyümölccsel együtt a kihűlt tejberizsbe forgatjuk (a gyümölcsrizs tetejére díszítésnek félretehetünk pár kanálnyit). Jó étvágyat!

 

19858837_1607251992650594_480702930_n.jpg

süti beállítások módosítása