Sokan nem tudják, hogy a levendula nem csak dísznövényként, a molyok elleni küzdelemben lehet segítségünkre, de a fűszer-, és gyógynövény szerepe sem elhanyagolható. Kiválóan párosítható gyümölcsökkel, limonádéba, lekvárba, süteménybe csempészve is igazán különleges, pikáns ízhatást érhetünk el vele.
Hozzávalók:
- 8-10 nagyobb sárgabarack
- 1 kavéskanál szárított levendula (kb 2 szál)
- 2 evőkanál xilit (a barack érettségétől/édességétől függően több is kellhet)
- 1 csipet őrölt fahéj
- pár csepp citromlé
- 200 ml laktózmentes főzőtejszín
- 1 evőkanál rizsliszt
Elkészítés:
A barackot megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk (aki szeretné, meg is hámozhatja a barackot, ennek legegyszerűbb módja, ha forrásban lévő vízbe, majd ezután hideg vízbe mártjuk, így könnyedég lehúzható a héja), majd feltesszük főzni annyi vízben, ami jócskán ellepi. Hozzáadjuk az édesítőt, fahéjat, citromlevet és a szárított levendulát. Addig főzzük, amíg a barack meg nem puhul, ekkor a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítjük, majd visszatolva a tejszínben csomómentesre kevert liszttel besűrűsítjük. Lehűtve, tejszínhabban tálaljuk. Jó étvágyat!