Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Az első randi......

2017. július 22. - Derült égből allergia

Az én sztorim 2014 novemberében kezdődött.

Túl egy szakításon, - amiből tulajdonképpen jól jöttem ki, hiszen a közös macskánk kizárólagos felügyeleti, ellátási és minden egyéb joga és kötelezettsége rám szállt – éppen államvizsgára készültem a jogon. Sorstársaim jól tudják, hogy ebben a helyzetben ötször kell átélni egy normális ember által választott szak végével járó feszültséget. A lassan az egész lakást elborító jegyzethalmokról, több kilós könyvekről – amik néha orvul a fejedre esnek a szekrény tetejéről – már nem is beszélve. Külsőre kezd a polgártárs zombi jelleget felölteni, úgymint véreres, tikkelő szemek, fekete karikák, hamuszín arc, kissé darabos mozgáskultúra. Amikor a családtól azt hallod, de már csak fél füllel (a másik már begyulladt a picinykét legyengült immunrendszeredtől), hogy „talán hagyni kéne a fenébe az egészet”, kicsit beléd költözik a remény, hogy megmenekülsz, de aztán rájössz, hogy nem gondolták ezt komolyan. Tehát megy minden tovább. Ezt csak azért írtam le, mert meggyőződésem, hogy szoros összefüggésben áll egymással a stressz (bármilyen okok is váltják ki) és az allergia kialakulása.

Az első allergiával kapcsolatos élményem is erre az időszakra tehető. Egyik reggel az ágyból kikászálódva úgy éreztem, hogy a számmal el tudom érni az orromat. Erősen gondolkodtam, hogy az elmúlt napokban elborult elmével botoxolásra vetemedtem-e, de mivel nem volt róla emlékképem, hosszú idő után először tükörbe néztem. És tényleg!! Küllemem messze meghaladta az elhíresült Geronazzo Mária által prezentált eredményt. Mivel a szám méretével fordított arányban a szemem kezdett összeszűkülni a duzzadástól nőnemű felmenőim nem bírták tovább átalakulásomat és kocsiba rángattak: Irány a bőrgyógyászat felkiáltással!

Mondanom sem kell, hogy már a bejáratnál belém szúrtak egy elefántot is egérré változtató kalcium injekciót, amivel azt hittem letudtuk a dolgot. Az orvos azonban egy kicsit továbbgondolta ezt, és azzal a lendülettel hívta a szomszéd utcában lévő mentőállomást. Az időközben felszívódott hatóanyagtól jelentősen szedált állapotomban közöltem, hogy sietnem kell, mert nekem fél óra múlva az egyetemen van jelenésem. Hát mit mondjak, volt nagy derültség, és az ekkorra megérkezett mentősök már raktak is a szirénázó autójukba. Az egész napos vizsgálgatás eredményeként közölték, hogy nagy valószínűséggel az előző nap elfogyasztott gombapörkölt váltott ki ilyen reakciót és jó lenne, ha kiiktatnám a menüsoromból. Megjegyzésemre, miszerint az egyik kedvenc ételem, nagy virgoncan megjegyezték, hogy így legalább a gombamérgezést kiiktathatom az életemet fenyegető veszélyforrások közül.

Ez volt tehát az első randink az allergiával, ami első alkalomhoz illően elég szolid és visszafogott volt.

De mint, tudjuk „lesz ez még így se”! Folyt köv.

Bazsalikomos sárgadinnye krémleves

  • 1 db sárgadinnye
  • 2 dl laktózmentes tej
  • 1 dl laktózmentes habtejszín
  • 1 teáskanál eritrit ( a dinnye édességétől függően változhat)
  • 1 teáskanál felaprított bazsalikom
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • növényi tejszínhab a díszítéshez

A dinnyét félbevágjuk, megszabadítjuk a magoktól, majd kikaparjuk a húsát. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük. Növényi tejszínhabbal tálaljuk, akár a kivájt dinnye héjába. Jó étvágyat!

bazsalikomos_sargadinnye_kremleves.jpg

Cukkinis brownie meggyel

Az egyik legfinomabb, legcsokisabb amerikai sütemény, ami pillanatok alatt elkészül és ha egy kis cukkinivel is felturbózzuk, még a napi zöldségfogyasztásunkat is letudhatjuk, miközben ezt a csupacsokis nyalánkságot majszoljuk. Elsőre talán szürreálisnak tűnhet, hogyan  kerülhet cukkini egy süteménybe, de én kifejezetten szeretem vele feldobni a desszerteket, mivel az ízén egyáltalán nem érződik, viszont sokkal lágyabb, szaftosabb (és nem mellesleg egészségesebb) tésztákat lehet a segítségével produkálni.

  • 1 kisebb cukkini
  • 10 dkg Mester család süteményliszt
  • 10 dkg diabetikus étcsokoládé
  • 2 evőkanál laktózmentes vaj
  • 1 evőkanál laktózmentes tej vagy meggybefőtt leve
  • 4 tojás
  • 1 púpozott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
  • 1 kavéskanál sütőpor
  • 10 dkg xilit
  • 1 csipet só
  • 1 bögre magozott meggy
  • 1 kávékanál csokis meggy aroma (elhagyható)

Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, édesítőszert , kakaót és a csipet sót. A cukkinit meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat habverővel habosra verjük. A vajat felolvasztjuk gőz felett, majd beleszórjuk a felkockázott csokoládét. Ha felolvadt, a tejjel/befőtt levével együtt a tojáshoz keverjük és további 1-2 percig habosítjuk. Ezután a száraz hozzávalókhoz öntjük, beleforgatjuk a cukkinit is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, megszórjuk a magozott meggyel, majd 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje repedezni nem kezd (kb. 15 perc). Jó étvágyat!

19244230_1589403144435479_55922763_n.jpg

Levendulás keksz

Hozzávalók:

  • ½ bögre szobahőmérséklet vaj
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál szárított levendula
  • 2 bögre Mester család süteményliszt
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 csapott kávékanál sütőpor
  • 1 tojás

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a masszából golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe lapítjuk őket. Megszórjuk a szárított levendulával, majd 180 fokon, kb. 20 percig sütjük, amíg az alja pirulni nem kezd. Egy kis aszalt sárgabarackkal megbolondítva még ízletesebb. Jó étvágyat!

19904691_1610666362309157_660157993_n.jpg

Sárgabarackos crumble (morzsa süti) 5 perc alatt

Szaftos, de mégis ropogós, villámgyors, telis tele gyümölccsel…. Igen, ez a méltán népszerű crumble, ami szerintem ebben a kánikulában a legjobb választás, ha egy kis édességre vágyunk. Az eredeti receptre Jamie Oliver oldalán leltem rá, még évekkel ezelőtt, azóta is előszeretettel készítem el ezt az angol süteményt szezonális gyümölcsökkel, természetesen egy ideje „mindenmentesítve”.

Hozzávalók:

  • 100 g xilit
  • 100 g Mester család süteményliszt
  • 80 g darált dió
  • 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 100 g hideg vaj

 

Töltelék:

  • 1 teáskanál xilit por
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 50 dkg sárgabarack

 

Kenéshez:

  • laktózmentes vaj

Elkészítés:

A szép, érett barackokat megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, lefelé fordítva egy kivajazott sütőtálba fektetjük, meghintjük a fűszerekkel összekevert édesítővel. A lisztet, xilitet, darált diót, valamint a sütőport összekeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat, majd rászórjuk a gyümölcsre. A tálat lefedjük alufóliával (hogy a gyümölcs levet eresszen), majd 180 fokon, 20 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk az alufóliát és további 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tészta kicsit megpirul. Növényi tejszínhabbal, fagyival tálaljuk. Jó étvágyat!

19849032_1608241809218279_951332697_n.jpg

süti beállítások módosítása