Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Muszaka

2017. június 25. - Derült égből allergia

A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása. Na meg az enyém is lett a második nekifutás után. Az eredetileg bárányhúsból készített ételt én sertés húsból raktam össze. A padlizsán helyett használhatunk cukkínit, patisszont, vagy főzőtököt is.

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 4 nagyobb paradicsom
  • fél fej vöröshagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt feketebors (ízlés szerint)
  • 10 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 1 doboz paradicsompüré
  • 1 kanál vaj kikenéshez

A besamelhez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál rizs liszt
  • 5 dl laktózmentes tej
  • só (ízlés szerint)
  • egy evőkanál laktózmentes tejföl

Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, jó helyre félretesszük, hogy később meg is találjuk. A padlizsánt szeletekre vágjuk, meghámozzuk, kissé megpároljuk. A paradicsomokat szeletekre vágjuk. Eddig vágtunk és pároltunk, most következik a lerakás. Ez a kedvenc műveletem. Egy tepsit, jénait kivajazunk, lerakunk egy sor padlizsánt, egy sor darált hús következik, rá a paradicsom, vékonyan megkenjük paradicsompürével. Megint padlizsán, rá hús, aztán a paradicsom. A besamelhez egy kanál olívaolajat felforrósítunk, beleöntjük a lisztet, picit pirítjuk, belekeverjük a tejet, sózzuk, borozzuk, kóstolgatjuk, beleöntünk egy egész felvert tojást és egy evőkanál tejfölt. Nyakon öntjük vele a muszakát, be a sütőbe, amíg szépen pirulni nem kezd a teteje. Ha megszórjuk reszelt sajttal is még finomabb lesz. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://derultegbolallergia.blog.hu/api/trackback/id/12620423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása