A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása. Na meg az enyém is lett a második nekifutás után. Az eredetileg bárányhúsból készített ételt én sertés húsból raktam össze. A padlizsán helyett használhatunk cukkínit, patisszont, vagy főzőtököt is.
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 nagyobb padlizsán
- 4 nagyobb paradicsom
- fél fej vöröshagyma
- 1,5 dl olívaolaj
- só (ízlés szerint)
- őrölt feketebors (ízlés szerint)
- 10 dkg laktózmentes trappista sajt
- 1 doboz paradicsompüré
- 1 kanál vaj kikenéshez
A besamelhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál rizs liszt
- 5 dl laktózmentes tej
- só (ízlés szerint)
- egy evőkanál laktózmentes tejföl
Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, jó helyre félretesszük, hogy később meg is találjuk. A padlizsánt szeletekre vágjuk, meghámozzuk, kissé megpároljuk. A paradicsomokat szeletekre vágjuk. Eddig vágtunk és pároltunk, most következik a lerakás. Ez a kedvenc műveletem. Egy tepsit, jénait kivajazunk, lerakunk egy sor padlizsánt, egy sor darált hús következik, rá a paradicsom, vékonyan megkenjük paradicsompürével. Megint padlizsán, rá hús, aztán a paradicsom. A besamelhez egy kanál olívaolajat felforrósítunk, beleöntjük a lisztet, picit pirítjuk, belekeverjük a tejet, sózzuk, borozzuk, kóstolgatjuk, beleöntünk egy egész felvert tojást és egy evőkanál tejfölt. Nyakon öntjük vele a muszakát, be a sütőbe, amíg szépen pirulni nem kezd a teteje. Ha megszórjuk reszelt sajttal is még finomabb lesz. Jó étvágyat!