- 1 csokor fehér spárga
- só, bors (ízlés szerint)
- víz
- pár szem parázsburgonya
A spárgát meghámozzuk, a száraz végét levágjuk, hogy elkerüljük a keserű ízt. Sós vízbe állítjuk, megfőzzük kb 20 perc alatt. Finomabb lesz, ha egy csipet cukrot szórunk a vízbe vagy pár csepp citromot facsarunk a sós vízbe.
Hollandi mártás:
- 2 tojás sárgája
- só (ízlés szerint)
- 2 evőkanál víz
- egy késhegynyi cayenne bors
- 10 dkg laktózmentes vaj
Egy lábasban vizet teszünk a lassú tűzre, fölé rakunk egy másik lábast, amibe még forrás előtt beleütünk két tojás sárgáját. Vízzel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy teáskanál citromlevet. Kézi habverővel habosítjuk, kb. 5 perc után levesszük a tűzről. Felolvasztjuk a vajat, amit lassan belecsorgatunk, folyamatos habverőzés mellett. Majd pár percre még visszatesszük a vízgőz fölé, amíg kellően besűrűsödik.
Főtt parázsburgonyával igazi könnyű nyári fogás. Jó étvágyat!