Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Eperkrém leves

2017. június 25. - Derült égből allergia
  • fél kiló eper
  • 2 dl Cocomas kókuszkrém
  • 6 evőkanál eritritol
  • kis doboz laktózmentes tejszín

A megmosott epret félbevágjuk és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekeverjük az eritritolt . Forrás után levesszük a tűzhelyről, hozzáöntjük a kókuszkrémet és a  botmixerrel összeturmixoljuk. hozzákeverjük a tejszín felét és egy kicsit még mixeljük. Visszatesszük még pár percre forrásig kevergetjük. Tálalhatjuk magában is, vagy feldarabolt eperrel, de nagyon mutatós és finom, ha a tejszínt felverjük egy kis édesítővel és kis felhőcskéket szaggatunk a tetejére. Melegen is finom, de ha kint tombol a nyár, hidegen az igazi.

Ugyanez gyorsabb változatban (amikor a vendégek már az előszobában állnak)

Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A mandula kivételével minden alapanyagot egy mély tálba öntünk és botmixerrel turmixoljuk. Behűtjük, majd szeletelt mandulával megszórjuk. A hűtés stádiumában már beengedhetjük a vendégeket és a kedvenc háziállatunkat, ami egy ideig lefoglalja őket. Jó étvágyat!

Paradicsomleves betűtésztával

  • 5 dkg Biopont Bio rizsliszt
  • 2 dkg kókuszolaj
  • csipet só
  • a db kis fej vöröshagyma
  • 1 db kisebb zeller
  • csipet bazsalikom
  • ízlés szerint édesítő (Xilit, Eritrit)
  • 2 db kis doboz paradicsom sűrítmény
  • 1 liter víz
  • 10 dkg Barbara házi gluténmentes betűtészta 10 tojásos

Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk a lisztet, kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompüré 2/3-át, ezután kevés hideg vizet öntünk hozzá, és csomómentesre keverjük. Beletesszük egészben a vöröshagymát és a zellert, majd ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal és az édesítővel. Amikor a zöldségek megfőttek eltávolítjuk azokat és hozzáadjuk a megmaradt paradicsompürét. Összeforraljuk, majd belefőzzük a tésztát. Reszelt laktózmentes sajttal is díszíthetjük. Zakkantabbakat ilyenkor megszállja az ihlet és különböző okosságot raknak a tányér mellé a kifőtt betűtésztából! Jó étvágyat, jó kirakósdit mindenkinek!

Brokkolikrém leves

  • 50 dkg brokkoli
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • só, bors
  • 3 dl Costa Bio rizstejszín
  • 1 csomó petrezselyemzöld

 

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. (A kést lemossuk, az ujjunkat lefertőtlenítjük, majd ragtapasszal leragasztjuk). Forrásban lévő vízbe tesszük a brokkolit, a hagymát és hozzá öntjük a rizstejet. Rizstej helyett használhatunk erőleves alaplevet is. Tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet felaprítjuk, (szükség szerint az előző műveletet megismételjük) és a majdnem készre főtt leveshez adjuk. 1-2 percig együtt főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk. Levesgyönggyel akartam feldobni, de otthon csak popcorn-t találtam, ezzel díszítettem és meglepően finom volt.

Karfiol krémleves

  • 1 db közepes  karfiol
  • 1 pohár laktózmentes tejszín  vagy fejföl
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 db erőleveskocka
  • 1.5 l víz

Szedjük rózsáira a karfiolt 1,5 liter vízben főzzük puhára. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát. Amikor megfőtt a karfiol, botmixerrel pürésítsük.

Kis tálba vegyünk ki kb. két merőkanálnyi levet és a tejszínnel vagy tejföllel keverjük csomómentesre. Öntsük vissza a levet és pár percig még forraljuk. Tálalhatjuk pirított baconnel vagy pirított kenyérkockával is. Garantáltan glutén és laktózmentes finom étel. Ami az egyik legnagyobb erénye, hogy gyorsan elkészíthető, így a megspórolt időt, minden nő fordítsa magára nyugodt lelkiismerettel. Jó étvágyat!

Rólam

17360972_1456637491045379_963554329_n.jpg

 

Dr.Márki Lucia vagyok és allergiás. Ez kísértetiesen hasonlít egy csoport terápiás foglalkozáson elhangzó bemutatkozásra, de tulajdonképpen ez a lényeg. Két és fél éve állapítottak meg nálam egy alimentáris alapú pszeudo allergiát, amit egy majdnem fél évig tartó rizs-krumpli diéta követett. Ezután enyhítésképpen már „csak” a glutént, a laktózt, a cukrot és a magas hisztamin tartalmú ételeket kellett megvonnom magamtól. Nem állítom, hogy nem voltak olyan időszakok, amikor tanácstalanul és tehetetlenül álltam a helyzet előtt, amibe belecsöppentem, de ha le tudjátok győzni, ezen hamarosan felülkerekedik a „csak azért is meg tudom csinálni”, a  kihívás érzése. A kezdeti nehézségek után ma már bátran kísérletezek a számomra megengedett élelmiszerek felhasználásával. Ezzel az oldallal a hasonló problémákkal küzdő sorstársaimnak szeretnék segíteni, azoknak, akiket ugyanolyan felkészületlenül, tudatlanul ért ez a csapás, mint engem, de azoknak is, akik csak szeretnének egészségesebben étkezni, életmódot váltani. Az új étrend hatására fittebbnek, energikusabbnak érzem magam. Elértem a megfelelő súlyomat, ami előtte semmiféle diéta alkalmazásával sem sikerült.  Ma már ezt a súlyt mindenféle erőfeszítés nélkül tudom tartani, anélkül, hogy lemondanék az evés öröméről. Szerencsére minden számomra tiltott élelmiszert ki tudok váltani a megfelelő mentes hozzávalókkal.

Nem akarok becsapni senkit. Azt azért ne várjuk, hogy az itt elkészített ételek íze ugyanolyan lesz, mint, amit megszoktunk. De rövid idő alatt meg lehet szeretni ezt az ízvilágot, és ez újabb és újabb próbálkozásra serkent, amivel mindig közelebb kerülünk a jól megszokott ételek ízeihez. Mivel én még kezdőnek számítok, nagyon szívesen venném, ha az oldalamon megosztanátok velem és általam másokkal is a tapasztalataitokat, leírnátok a véleményeteket a receptjeimről. Ha ti másképpen készítitek, és az bevált, küldjétek el és természetesen hivatkozással rátok, azt is bemutatom az oldalon.

Tehát glutén-, laktóz-, cukorérzékeny és hisztaminintoleranciás társaim, bizonyítsuk be azoknak, akik sajnálnak, vagy ellenkezőleg nem vesznek komolyan bennünket (a klasszikus:  „..ne fogyjál már”, vagy „ettől az egy falattól semmi bajod nem lehet”), hogy mi  igenis, így is tudjuk jól érezni magunkat. Sok sikert mindenkinek!

Azt hiszem, hogy ez az előtte-utána gyöngyszem magáért beszél! :)

elotte.jpg

Kapcsolat

e-mail: markilucia@gmail.com

Instagram: @lucia.marki

 

Karfiolos pizza

 

  • 1 fej karfiol
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd lepréselt fokhagyma
  • 1db tojás
  • 1 evőkanálnyi laktózmentes sajt reszelve
  • csipet bors
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál oregano

A karfiolt szedjük rózsáira és pároljuk meg, a levét csurgassuk le. Botmixerrel aprítsuk fel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót majd jól keverjük össze. Simítsuk sütőpapírral kibélelt közepes tortaformába és 15 percig süssük 180 C fokos előmelegített sütőben.

Paradicsomos olaszos fűszerezésű (oregano, bazsalikom) szósszal kenjük meg, tetszés szerinti feltéttel gazdagítsuk. Tetejét laktózmentes reszelt sajttal szórjuk meg, majd tegyük 10-15 percre újra a sütőbe. Innentől már csak tűkön ülve kivárjuk, míg egy kicsit meghűl, majd jól megesszük. Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása