Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Gyümölcssaláta másképp

2017. június 25. - Derült égből allergia

Ez csak azért került bele a cukiságokba, mert ezzel csaptam be unokahúgomat, aki a világ minden kincséért sem volt hajlandó gyümölcsöket enni. Kb. fél perc alatt befalta a kompozíciót és teli szájjal azt mondta: MÉG!

A hozzávalókat le sem írom, Mindenkinek a fantáziájára bízom. Ez csak egy ötlet. Én azóta már egy egész állatkertet legyártottam neki különböző alapanyagokból. Minden kicsinek és nagynak: Jó étvágyat!

Mozzarellás-koktélparadicsomos kukac ruccola csírával

Nyári grillezések alkalmával húsok mellé roppant egyszerű és mutatós köret.

  • 1 zacskó laktózmnetes mozzarella
  • 1 csomag koktélparadicsom
  • 1 csomag ruccolacsíra

Fogpiszkáló egyik végére paradicsomot, utána egy mozzarella golyót szúrunk. Ez így váltogatjuk, amíg a fogpiszkáló engedi, Szemet is csinálhatunk borsszemből. Ruccola csírával tálaljuk, és gyorsan befaljuk, mielőtt lemászik a tányérról. Jó étvágyat!

Csicseriborsó saláta falafellel

  • 40 dkg csicseriborsó (vagy konzerv)
  • só, bors
  • 1 bio citrom
  • 2 kanál olívaolaj
  • szezámmag
  • 2 tojás
  • zöldségek: retek, paradicsom, paprika, uborka, zöldborsó, zöldbab, kukorica

A csicseriborsót éjszakára vízbe áztatjuk, hogy könnyebben megpuhuljon.  Másnap puhára főzzük sós vízben kb. 30-40 perc alatt.  Ha konzervből dolgozunk: a 40 dkg-os csicseriborsó konzervet leszűrjük, a csicseriborsót átöblítjük. A paradicsomot, zöldpaprikát, retket felkockázzuk. Bármit beledobhatunk, amit otthon találunk (az anyósok a főzésnek ebben a stádiumában jobb, ha távol maradnak) jöhet csemegekukorica, zöldbab, zöldborsó. 2 kanál olívaolajjal és egy kávés kanál citromlével meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük, jól összekeverjük. Szezámmaggal megszórva tálaljuk. Főtt tojással tálalva is nagyon laktató, akár főételként is nyáron a nagy melegben.

Falafel golyó:

  • 1 csapott kávéskanál koriander
  • 1 csapott kávéskanál római kömény
  • 1 pötty fokhagymakrém
  • 1 késhegynyi kardamom
  • 1 csipet őrölt feketebors
  • só, bors
  • fél fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • fél csokor petrezselyem
  • 15 dkg csicseriborsó (főtt vagy konzerv)

A csicseriborsó konzerv levét leöntjük, félretesszük. A borsót turmixgépben pépesre aprítjuk), majd egy tálba tesszük. 2 evőkanál olívaolajon fél fej vöröshagymát üvegesre pirítunk, a borsópüréhez öntjük. Beleütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket és a megtisztított, felaprított petrezselymet. 10 percig pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, ha túl száraz a massza, önthetünk hozzá még egy kis csicseriborsó konzervlét.Jó étvágyat!

 

Tésztasaláta

  • gluténmentes tészta
  • paprika
  • paradicsom
  • csemege uborka
  • gluténmentes univer majonéz
  • gluténmentes univer mustár
  • egy kis kupa laktózmentes tejföl
  • főtt tojás

 

A gluténmentes tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Paprikát, paradicsomot, csemege uborkát, aki eheti főtt tojást (és még amit a hűtőben találunk) felkockázunk. Egy tálban összekeverünk egy kupa tejfölt egy evőkanál mustárral, egy evőkanál majonézzel. Rétegezve bármilyen dobozkába, edénybe rakjuk. Én most egy befőttes üvegre szavaztam. Hagyjuk békén a hűtőben egy órácskára, hogy összeérjen. Akár magában, akár köretként kiváló! Jó étvágyat!

Caprese saláta

A legegyszerűbb és mégis finom és mutatós saláta. Grillezett húsok mellé kiválóan illik.

  • 1 zacskó laktózmentes mozzarella
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom, a friss az igazi
  • só, bors

A paradicsomokat és a mozzarellát is felszeleteljük kb. 1 cm vastagságúra, tányérra rajuk. Az olivaolajban elkeverjük a sót, borsot ízlés szerint, meglocsoljuk vele a salátát. Friss bazsalikommal megszórjuk. A képen látszik, hogy a bazsalikommal némi probléma támadt. Csak annyi, hogy a macskám cicafűnek nézte a kertben, lelegelte így maradt a szárított. Jó étvágyat!

Illatos fehérboros-fűszeres mandarinrkémleves , kandírozott narancshéjjal, reszelt étcsokival

  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kávékanál őrölt fahéj
  • 1 nagy narancs
  • 1 kg mandarin
  • 1 kávékanál
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 2 dl laktózmentes tej
  • vaníliás pudingpor

tálaláshoz: kandírozott narancshéj, diabetikus étcsoki

  méz/édesítőszer

2 dl fehérbort, egy dl vízzel és a fűszerekkel felteszünk főzni. Ha már forr, leszűrjük a fűszerektől, majd visszarakjuk lassú tűzre. Kifacsarunk 1 nagy narancsot és kb. 1 kg mandarint. 2 dl laktózmentes tejet kikeverünk 2 evőkanál diabetikus vaníliás pudingporral. A borhoz adjuk a kifacsart citrusleveket, 2 evőkanál mézet/ édesítőszert ízlés szerint, majd pár perc kevergetés után a pudingot is. Ha már kezd kicsit sűrűsödni, eloltjuk. Reszelt diabetikus étcsokival vagy kandírozott narancshéjjal tálaljuk. Jó étvágyat!

Meggy leves túrógombóccal

  • 1,5 dl laktózmentes tej
  • fél kiló magozott meggy (befőtt is lehet)
  • evőkanál folyékony stevia
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 bio citrom reszelt héja

A hozzávalókat turmixgépben összeturmixoljuk, majd hűtőbe rakjuk egy fél órára.  Egész kimagozott meggyszemeket is szórhatunk az elkészült levesbe. Túrógombóccal de vanília fagyival is hűsítő lehet. Ez a legegyszerűbb ételek egyike, de legalább olyan finom, mint amilyen egyszerű.

Túrógombóc

  • 10 dkg laktózmentes túró
  • 1 evőkanál Mester Család gluténmentes rizsdara
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 kávékanál folyékony stevia
  • 1 teáskanál Mester Család rizsliszt

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk, forrásban lévő vízben kifőzzük. Itt a panír elmarad.

Grízgombóc leves

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • fél zellergumó (nyers)
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál szárított petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt feketebors
  • 5 l víz
  • 1db Older gluténmentes leves kocka
  • 1 zacskó Mester család grízgaluska por
  • 4 tojás

A vöröshagymát 1 evőkanál olívaolajon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá a megpucolt zöldségeket, majd öntsük fel 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Ha forr, dobjuk bele az erőleves kockát (a vállalkozó szelleműek 2 méterről indíthatják a dobást). Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Eközben keverjük össze a Mester grízgaluska port 4 tojással, kicsit pihentessük (ilyenkor lehet gyakorolni a célba dobálást is). Ha a zöldségek megpuhultak, szaggassuk bele kanállal a grízgaluskát. Érdemes minél kisebbeket, annál puhább lesz, jobban megfő. Kb. 10-15 perc alatt megpuhul. Jó célzást és jó étvágyat!

Gesztenye krémleves kardamommal, rumos mazsolával

  • 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
  • 1 liter laktózmentes tej
  • 1 marék mazsola
  • 1 dl rum/rumaroma
  • 1 kávékanál kardamom
  • 1 csomag diabetikus pudingpor
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • 1 csipet fahéj
  • 2 evőkanál méz vagy nyirfacukor

A gesztenyepürét egy villával összetörjük. A mazsolákat legalább egy órára a rumba áztatjuk. Ha kicsit kijózanodtunk, 1 dl tejben kikeverjük a pudingport csomómentesre. A maradék tejet a kardamommal, fahéjjal, 1 kávéskanál rumaromával (mert most már végre elmúlt a szédülésünk is) és 2 evőkanál mézzel/nyírfacukorral feltesszük a tűzre. Amikor forr, belekeverjük a pudingot, majd belemorzsoljuk a gesztenyemasszát. Egy két rottyanás (2-3 perc) után lehúzzuk a tűzről és botmixxerrel krémes állagúvá varázsoljuk. A mazsolát leszűrjük, a levesre szórjuk. A másnaposság elkerülése érdekében legközelebb csak rumaromával dolgozzunk. Jó pihenést, jó étvágyat!

Spárgakrém leves

  • ½ kg spárga,
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 50 – 75 ml rizstejszín (vagy laktózmentes tejszín)

A spárgákat kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát pépesre nyomjuk. A tejszín kivételével minden hozzávalót egy edénybe tesszük, annyi vízzel öntjük fel, hogy kb. másfélszeresen ellepje, majd kis lángon puhára főzzük. Tejszínt öntünk hozzá és ezzel együtt öszeturmixoljuk. Díszítésnek puhára főtt spárga darabokat, zöldség zöldjét használhatunk (vagy elengedjük a fantáziánkat). Melegen és hidegen is finom. Jó étvágyat!

spraga_kremleves.jpg

süti beállítások módosítása