- 40 dkg csicseriborsó (vagy konzerv)
- só, bors
- 1 bio citrom
- 2 kanál olívaolaj
- szezámmag
- 2 tojás
- zöldségek: retek, paradicsom, paprika, uborka, zöldborsó, zöldbab, kukorica
A csicseriborsót éjszakára vízbe áztatjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. Másnap puhára főzzük sós vízben kb. 30-40 perc alatt. Ha konzervből dolgozunk: a 40 dkg-os csicseriborsó konzervet leszűrjük, a csicseriborsót átöblítjük. A paradicsomot, zöldpaprikát, retket felkockázzuk. Bármit beledobhatunk, amit otthon találunk (az anyósok a főzésnek ebben a stádiumában jobb, ha távol maradnak) jöhet csemegekukorica, zöldbab, zöldborsó. 2 kanál olívaolajjal és egy kávés kanál citromlével meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük, jól összekeverjük. Szezámmaggal megszórva tálaljuk. Főtt tojással tálalva is nagyon laktató, akár főételként is nyáron a nagy melegben.
Falafel golyó:
- 1 csapott kávéskanál koriander
- 1 csapott kávéskanál római kömény
- 1 pötty fokhagymakrém
- 1 késhegynyi kardamom
- 1 csipet őrölt feketebors
- só, bors
- fél fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 1 tojás
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- fél csokor petrezselyem
- 15 dkg csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
A csicseriborsó konzerv levét leöntjük, félretesszük. A borsót turmixgépben pépesre aprítjuk), majd egy tálba tesszük. 2 evőkanál olívaolajon fél fej vöröshagymát üvegesre pirítunk, a borsópüréhez öntjük. Beleütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket és a megtisztított, felaprított petrezselymet. 10 percig pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, ha túl száraz a massza, önthetünk hozzá még egy kis csicseriborsó konzervlét.Jó étvágyat!
