Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Répatorta zabkása

2017. június 25. - Derült égből allergia
  • 2 dl rizstej
  • 70 g zabpehely
  • 1 közepes répa
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • egy kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál méz (édesítőszer)

 

A répát meghámozzuk, lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn. Felforraljuk a 2 dl rizstejet, a fűszerekkel, mézzel, reszelt sárgarépával együtt. Amikor forr, beleszórjuk a zabpelyhet, lassú tűzön kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. A díszítést mindeni az ízlése és a fantáziája szerint tegye. Rengeteg lehetőség kínálkozik, hogy minél finomabb és mutatósabb legyen. Jó étvágyat!

Csokis-kókuszos polenta/puliszka banánnal, mazsolával

  • 1 bögre kukoricadara
  • 3 bögre víz
  • 2 bögre laktózmentes tej
  • 1 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál méz (elhagyható)
  • 1 banán
  • 1 bögre mazsola
  • 1 evőkanál kókuszreszelék

A vizet a tejjel, 2 evőkanál nyírfacukorral, mézzel, 1 evőkanál kakaóval, egy marék mazsolával, 1 evőkanál kókuszreszelékkel felforraljuk. Ha kezd forrni, beleszórjuk apránként folyamatos kevergetés mellett a kukoricadarát. 10-15 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Tálba öntjük, felszeletelt banánnal, mazsolával, kókuszreszelékkel tálaljuk. Hamar megszilárdul, ahogy hűl!!! Ilyenkor villámgyorsan habzsolási üzemmódra kapcsolunk! Jó étvágyat!

Rántott tejbegríz

Sosem gondoltam volna, hogy gyermekkorom anyu által készített kedvenc tejbegrízét egyszer én fogom megalkotni allergiásosan, a tetejébe még ki is rántom. Mielőtt hozzákezdtem még elég szürreálisnak tűnt, de az eredmény magáért beszélt.

  • 5 dl laktózmentes tej
  • 15 dkg Mester Család rizsdara
  • Xilit (ízlés szerint)
  • Mester Család gluténmentes vaníliás cukor
  • Mester Család lisztkeverék panírozáshoz
  • 1 db tojás a panírozáshoz
  • Mester Család zsemlemorzsa panírozáshoz
  • olaj, vagy zsír a sütéshez
  • 2 evőkanál Dia-Wellness lekvár (bármilyen)

A tejből, cukorból, vaníliás cukorból és rizsdarából nagyon sűrű tejbegrízt főzünk. Ha nem bírjuk tovább az éhezést, rögtön be is faljuk. Türelmesebb háziasszonyok még melegen, kb. 4-5 cm vastagon elsimítják egy tálcán. Amikor kihűlt, kis kockákra szeljük. Egyenként bepanírozzuk őket, majd forró olajban (zsírban) mindkét felüket aranybarnára sütjük. Fahéjas vaníliás cukorral, lekvárral díszítjük. Jó étvágyat!

Tojás muffin

  • 5 közepes tojás
  • zöldségek, amiket a hűtőben találunk: paprika, paradicsom, kaliforniai paprika
  • kolbász, baconcsík, sonka, aki nem vega

A hozzávalókat a tojás kivételével felkockázzuk (ujjakra ismét vigyázni), egy nagyobb tálban jól összekeverjük, félretesszük. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A muffin sütőt én azért kikenem laktózmentes vajjal, sicher ami sicher. A félretett tában lévő finomságokat beleszórjuk a muffin formákba. Felöntjük a felvert tojásokkal, hogy ellepje. Tetejére laktózmentes reszelt sajtot szórunk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Pirítóssal finom reggeli vagy akár vacsorát varázsolhatunk! Jó étvágyat!

Virsliszívek

Ha reggel ezzel várod a párod, garantáltan jobban indul a napotok!

  • 1 pár glutén-, szójamentes virsli
  • ketchup
  • laktózmentes sajt

A virsliket félbevágjuk, de nem teljesen, az egyik végén kb. 1-1,5 cm-es darabot egyben hagyunk. Ezt követően kifordítjuk és fogpiszkálóval összetűzzük. Serpenyőben 2 kanál olívaolajat hevítünk, a virsli mindkét oldalát megsütjük. Tükörtojással a közepében még laktatóbb és mutatósabb. Jó étvágyat!

Medvehagyma pesto

  • 1 csokor medvehagyma
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 marék pucolt dió
  • őrölt feketebors
  • oregánó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom kifacsart leve

A medvehagymát alaposan mossuk meg, NE GYÖNGYVIRÁGOT. Vigyázat, nagyon hasonlít egymásra! Miután erről meggyőződtünk felaprítjuk. A diót egy zacskóba téve, klopfolóval apróbb szemekre törjük. A fokhagymát összezúzzuk. Minden hozzávalót a turmixgépbe teszünk és pépes állag eléréséig nyomjuk a gombot. Tésztákhoz, pirítósra kiváló, nagyon ízletes. Jó étvágyat!

Feng shui tejberizs

  • 2 dl víz
  • 15 dkg rizs
  • 5 dkg laktózmentes vaj
  • 5 dl laktózmentes tej
  • 1 csomag Mester Család gluténmentes vaníliás cukor
  • ízlés szerint édesítőszer (Xilit, Eritrit, Stevia)

A rizst kezdjük el főzni annyi vízben, ami ellepi, majd amikor beszívta az összes vizet, keverjük hozzá a vajat, és öntsük fel a tejjel. Keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű édesítőt és a vaníliás cukrot. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs magába szívja a tejet. Kakaóporral, fahéjjal, csokoládéval vagy lekvárral tálaljuk. Hirtelen ötlettől megszállva egy jin-jang szimbólummal dobtam fel (egy kis kókuszreszeléket és kakaót segítségül hívva). Jó elmélkedést és jó étvágyat!

Corn dog

  • 10 db virsli
  • 2 bögre Mester Család Civita kukoricaliszt
  • fél bögre Cornito
  • 2 kávéskanál instant élesztő
  • 1 kevés só
  • 1 db tojás
  • 1 pohár laktózmentes tejföl

A lisztet, a burgonyapelyhet, a sót, és a szárított élesztőt elkeverjük. Ebbe rakjuk a tojást, a tejfölt és addig keverjük, amíg sűrű palacsinta állagú valamit nem kapunk. Ha sikerül, és nem csomós hagyjuk pihenni, amíg mi is kiheverjük a kavargatással járó fáradalmakat. Ha erőt gyűjtöttünk a virslikről húzzuk le a héjukat, és szúrjuk rá őket a saslik pálcikákra (kisiskolás családoknál pár darab hurkapálca mindig megtalálható, ez is megfelelt a célnak). Forgassuk lisztbe a virsliket, mert a tészta így jobban rátapad. Serpenyőben forrósítsunk bőven olajat. A lisztes virsliket mártsuk a tésztamasszába, majd az olajban süssük meg őket aranybarnára. Konyhai papírtörlőre rakjuk, ami szépen leissza róla a felesleges olajat. Ketchuppal, vagy mustárral tálaljuk. Jó étvágyat!

Tejbegríz rizsdarával

  • 2 dl laktózmentes tej
  • 2 púpozott evőkanál rizsdara
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 púpozott evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál laktózmentes vaj

A tejet a vízzel feltesszük forrni, a nyírfacukorral, egy csipet sóval. Mielőtt elkezd forrni, hozzáadjuk a vajat. Ha forr, lassan adagolva beleszórjuk a rizsdarát. Addig kevergetjük lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik. Kakaóval, fahéjjal, lekvárral, gyümölccsel tálaljuk. Bevallom, a tejberizst imádom, és amikor sunyi módon rám támadt az allergia, azt hittem örökre nélkülöznöm kell. Hát nem! Kiváltva a megfelelő anyagokkal, ugyanolyan élvezetes. mint a régi időkben. Jó étvágyat!

Tonhal saláta

  • 1 tonhalkonzerv
  • 1 bio citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy marék olajbogyó
  • 10 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 1 szelet gluténmentes kenyér
  • 1 db nagy paradicsom
  • 1 fej saláta

Igazi laktató saláta, férfiak is szeretni fogják.

A saláta leveket megmossuk, egy tálba rakjuk. Egy evőkanál olívaolajat öntünk rá és pár csepp citromot meglocsoljuk, egy csipet sóval összeforgatjuk. A tonhal konzervről leöntjük a levét, majd a salátára tesszük. Ráfacsarjuk egy negyed citrom levét. Erre jön az olajbogyó, majd a felkockázott paradicsom. 1 evőkanál olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk a felkockázott gluténmentes kenyeret. A salátára szórjuk, majd reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása