Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Medvehagymás chilis bab naan-nal (indiai lepénykenyér)

2017. június 25. - Derült égből allergia
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 vörösbab konzerv
  • 1 csemegekukorica konzerv
  • 1 kocka diabetikus étcsoki (elhagyható)
  • só, bors
  • 1 késhegynyi fahéj (elhagyható)
  • 1 konzerv paradicsompüré
  • chili ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika

 

Hús nélkül, vegetáriánus chilis bab is készíthető. A medvehagymát alaposan megmossuk, felaprítjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a chilit, ki mennyire csípősre szeretné, a fűszerpaprikát, hogy szép színe legyen és a fahéjat. Egy kis vízzel felöntjük, hogy ne égjen oda. Hozzáöntjük a paradicsompürét, a babot és a kukoricát is, majd beletesszük az étcsokit is, ami igazán pikáns ízt kölcsönöz neki. Rászórjuk a felaprított medvehagymát. Jól összeforgatjuk. Kb. 20 percig rotyogtatjuk folyamatos kevergetés mellet, amíg kellően be nem sűrűsödik. Medvehagymával megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!

Arancini

  • 2 bögre/1 zacskó gyorsrizs
  • 1 zacskó laktózmentes mozzarella golyó
  • 3 tojás
  • 1 csésze zsemlemorzsa olaszos fűszerekkel (bazsalikom, oregánó stb.) összekeverve
  • olaj a sütéshez
  • fűszeres paradicsomszósz mártogatáshoz
  • 10 dkg laktózmentes trappista sajt
  • egy bögre gluténmentes zsemlemorzsa
  • só, bors (ízlés szerint)
  • egy csipet szerecsendió (elhagyható)

 

Nomen est omen, szokták mondani. Így természetesen nem maradhatott ki a receptek közül ez a szícíliai street food étel sem, amit Szt. Lucia ünnepén előszeretettel fogyasztanak az olaszok. Igazi értékmentő recept, ezért különösen szeretem. Ha maradt egy kis rizsköret/rizottó a vasárnapi ebédből, nem kell, hogy a kukában landoljon. Rengeteg lehetőség rejlik ezekben az apró rizsgolyókban, aminek neve-kinézete alapján- magyarul "narancsocskát" jelent. Fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, különféle töltelékkel (szárított paradicsom, olajbogyó, gomba), mártogatóssal. Előételnek, kerti partyra, gyerekzsúrokra remek fogás lehet. További előnye, hogy jelen esetben kifejezetten kedvező, ha kicsit "mászkosra" sikeredik a rizsünk, úgy egyszerűbb lesz golyókat formálnunk. Természetesen akkor se essünk kétségbe, ha pont most sikerült pörgősre főznünk,ebben az esetben  pihentessük 10-15 percet az elkészült masszát hűtőszekrényben sütés előtt.

2 tojást felverünk. Belekeverjük a megfőtt rizst, a lereszelt trappista sajtot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (ha véletlenül pont most sikerülne pergősre, tegyük a masszát 10-15 percre hűtőbe a masszát, úgy könnyebben formálható) Formázzunk vizes kézzel golyókat, aminek a közepébe tömködjünk egy mozzarella golyót. Felverjük a maradék két tojást is, a golyókat először a tojásba, majd a gluténmentes zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük. Kínáljuk paradicsomos mártogatóssal vagy ketchuppal.

Paradicsomos mártogatós:

1 evőkanál olívaolajon megpirítunk negyed vöröshagymát, 2 közepes paradicsomot meghámozunk, felkockázunk, rádobjuk (ezt a dobálózást az előzőekben már gyakoroltuk). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kávéskanál oregánót. Aki a csípős ízeket szereti egy kis chilivel is bolondíthatja. Megvárjuk, míg elkezd sűrűsödni folyamatos kevergetés mellett. Aki a homogénebb mártást szeretne, botmixerrel pürésítheti. Buon appetito!

Shakshuka, a Közel-Kelet "lecsója"

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 késhegynyi chilipor
  • borsízlés szerint
  • 1 fél fej vöröshagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 2 doboz paradicsomkonzerv (darabolt, hámozott)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 4 db közepes tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zacskó laktózmentes mozzarella

Nagyobb serpenyőben vagy wokban az olívaolajat felforrósítjuk, az összeaprított hagymát megpirítjuk, rászórjuk a felkockázott kaliforniai paprikát, paradicsomot és a padlizsánt. Nyakon öntjük a paradicsompürével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Aki szereti a csípős ízeket, egy csipetnyi chiliport is tehet bele. Amikor a zöldségek már kezdenek puhulni 4 tojást üssünk a tetejébe és dobáljuk bele a laktózmentes mini mozzarella golyókat. Pár percig hagyjuk a tűzön, hogy a golyók kezdjenek megolvadni és a tojásból „jó esetben” tükörtojás legyen. Ha minden jól sikerült, frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!

Muszaka

A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása. Na meg az enyém is lett a második nekifutás után. Az eredetileg bárányhúsból készített ételt én sertés húsból raktam össze. A padlizsán helyett használhatunk cukkínit, patisszont, vagy főzőtököt is.

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 4 nagyobb paradicsom
  • fél fej vöröshagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt feketebors (ízlés szerint)
  • 10 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 1 doboz paradicsompüré
  • 1 kanál vaj kikenéshez

A besamelhez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál rizs liszt
  • 5 dl laktózmentes tej
  • só (ízlés szerint)
  • egy evőkanál laktózmentes tejföl

Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, jó helyre félretesszük, hogy később meg is találjuk. A padlizsánt szeletekre vágjuk, meghámozzuk, kissé megpároljuk. A paradicsomokat szeletekre vágjuk. Eddig vágtunk és pároltunk, most következik a lerakás. Ez a kedvenc műveletem. Egy tepsit, jénait kivajazunk, lerakunk egy sor padlizsánt, egy sor darált hús következik, rá a paradicsom, vékonyan megkenjük paradicsompürével. Megint padlizsán, rá hús, aztán a paradicsom. A besamelhez egy kanál olívaolajat felforrósítunk, beleöntjük a lisztet, picit pirítjuk, belekeverjük a tejet, sózzuk, borozzuk, kóstolgatjuk, beleöntünk egy egész felvert tojást és egy evőkanál tejfölt. Nyakon öntjük vele a muszakát, be a sütőbe, amíg szépen pirulni nem kezd a teteje. Ha megszórjuk reszelt sajttal is még finomabb lesz. Jó étvágyat!

Spagetti muffin

Muffin formában nagyon változatos ételeket készíthetünk. Egy a sok közül, érdemes kipróbálni.

  • 20 dkg spagetti
  • só (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál szárított oregano
  • 2 db tojás
  • 10 dkg laktózmentes sajt

A tésztát enyhén sós vízben 8-10 perc alatt előfőzzük, leszűrjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd az aprított vörös- és fokhagymát megpároljuk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, oreganóval fűszerezzük, és lassú tűzön, kevergetve összefőzzük. A tojásokat habosra felverjük és összekeverjük a megfőtt tésztával és a sajt felével. Ízlés szerint sózzuk (szerelmes, vagy kissé feledékeny szakácsnők jobb, ha közben kóstolgatják), majd hozzáforgatjuk a paradicsomszószt. A muffin formákat kikenjük laktózmentes vajjal vagy olajjal, tésztát belekanalazzuk, ráreszeljük a megmaradt sajtot. Előmelegített sütőben kb. 25 percet sütjük. A kész muffinokat langyosra hűtjük, majd kiszedjük a formákból. Tetszés szerint díszítjük.  Jó étvágyat!

Spárga hollandi mártással

  • 1 csokor fehér spárga
  • só, bors (ízlés szerint)
  • víz
  • pár szem parázsburgonya

A spárgát meghámozzuk, a száraz végét levágjuk, hogy elkerüljük a keserű ízt. Sós vízbe állítjuk, megfőzzük kb 20 perc alatt. Finomabb lesz, ha egy csipet cukrot szórunk a vízbe vagy pár csepp citromot facsarunk a sós vízbe.

Hollandi mártás:

  • 2 tojás sárgája
  • só (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál víz
  • egy késhegynyi cayenne bors
  • 10 dkg laktózmentes vaj

Egy lábasban vizet teszünk a lassú tűzre, fölé rakunk egy másik lábast, amibe még forrás előtt beleütünk két tojás sárgáját. Vízzel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy teáskanál citromlevet. Kézi habverővel habosítjuk, kb. 5 perc után levesszük a tűzről. Felolvasztjuk a vajat, amit lassan belecsorgatunk, folyamatos habverőzés mellett. Majd pár percre még visszatesszük a vízgőz fölé, amíg kellően besűrűsödik.

Főtt parázsburgonyával igazi könnyű nyári fogás. Jó étvágyat!

Almás-lilakáposztás cukkini fasírt karfiolrizzsel

  • 500 gr lilakáposzta
  • 50 gr rizsliszt
  • 1 evőkanál Szafi zabpehelyliszt
  • 1 közepes alma
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 1 bögre gluténmnetes zsemlemorzsa

 

A lilakáposztát megmossuk, a cukkinit meghámozzuk. Felaprítjuk őket, (a cukkinit le is reszelhetjük) majd megsózzuk, és fél órára félretesszük, amíg levet nem ereszt (muszáj lesz neki).  Az almát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és összeforgatjuk a káposztával és a cukkinivel. Sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Kóstolgatás! Beleütünk 2 tojást, majd hozzáadjuk a liszteket és az egészet összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk. Gluténmentes zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük. A belsejének első (meg második) ránézésre is kissé szokatlan a színhatása, de tényleg finom.

Karfiolrizs:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 evőkanál laktózmentes vaj
  • só, bors

A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk. Zöldségaprító gépben (pár pillanatig, nehogy püré legyen belőle), (ennek hiányában reszelővel) rizsszem nagyságúra daráljuk. Két evőkanál laktózmentes vajat hevítünk, amin 5-6 perc alatt megpároljuk a karfiolrizst, közben sózzuk, borsozzuk. Frissen aprított petrezselyemmel is tálalhatjuk. Jó étvágyat!

Mákos guba vaníliasodóval, rumos mazsolával

Értékmentő recept. Nyuffadt gluténmentes kiflikből. A lehető legegyszerűbb recept, még a sütőt sem kell begyújtani.

  • 5 db gluténmentes kifli
  • Fél liter laktózmentes tej
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kezeletlen, bio citrom héja
  • egy marék mazsola
  • egy kávéskanál vanília aroma/ vanília kikapart belseje
  • 3 evőkanál por alapú nyírfacukor

 

A tejet felforrósítjuk 2 evőkanál nyírfacukorral, a reszelt citromhéjjal, vanília aromával és a mazsolával. A kiflit karikákra vágjuk, egy tálba rakjuk. A darált mákot összekeverjük egy evőkanál nyírfacukorral. A kifliket leöntjük a forró tejjel, majd összeforgatjuk a „cukros”-mákkal. Vanília sodóval nyakon öntve tovább fokozható az élvezet (hígabb vanília pudinggal is tökéletes).

Vanília sodó: 2 tojás sárgáját csomómentesre keverünk egy evőkanál nyírfacukorral és 2 evőkanál diabetikus pudingporral. Feltesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett hozzáadunk 2 dl laktózmentes tejet, amíg egy kevésbé sűrű sodót nem kapunk. Jó nassolást, jó étvágyat!

Cukkini spagetti

  • 1 db közepes cukkini
  • vörös pesto szósz
  • 15 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj

A cukkinit megmossuk, a két végét levágjuk. Spirálozóval, ennek hiányában uborka (vagy sima reszelővel, de a türelmesebbek akár késsel is „spagetti”szerű csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük, megsózzuk, majd 10 percig pihentetjük, amíg levet ereszt. 2 evőkanál olívaolajat hevítünk rádobjuk a cukkini szeleteket, 1-2 percig főzzük, hogy még picit roppanós maradjon. Vörös pestoval, reszelt sajttal tálaljuk. Jó étvágyat!

Brokkolis tészta, citromos-mascarponés szósszal

  • 30 dkg brokkoli
  • 25 dkg gluténmentes tészta
  • só, bors
  • 250 g laktózmentes mascarpone
  • 1 bio citrom

 

A gluténmentes tésztát kifőzzük. A brokkolit rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. Egy kisebb lábosban lassú tűzön felmelegítjük a mascarponét, hozzáadunk 1 evőkanál citromlevet, és a citrom reszelt héját és a megfőtt brokkolit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tésztát lecsurgatjuk és kevés olajon megforgatjuk, majd összeforgatjuk a  brokkolis mascarponéval. Mielőtt elszédülne a sok forgatástól, gyorsan tányérra szedjük és díszítjük. Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása