Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Tiramisu palacsinta

2017. június 25. - Derült égből allergia

A palacsintához:

  • 1 bögre rizsliszt
  • 1 bögre laktózmentes tej/ vagy szódavíz
  • 1 közepes tojás
  • 1 kávékanál sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál xilit
  • 1 evőkanál rumaroma

A krémhez:

  • 100 g laktózmentes mascarpone
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál xilit (ízlés szerint)

Szóráshoz:

  • Cukrozatlan kakaópor

Ha unjuk a palacsintát és a tiramisu is a fülünkön jön ki, ötvözzük a kettőt a gyerekek nagy örömére.

A tojást kikeverjük a xilittel, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, csipet sót, szódabikarbónát, a rumaromát, majd a tejet/szódát, amíg sűrűbb palacsinta tésztát nem kapunk. Egy serpenyőbe egy kanál olívaolajat teszünk. Egy kisebb merőkanállal tésztát merünk a közepére, mindkét oldalát megsütjük.

A tojások sárgáját a xilittel kikeverjük, hozzáadjuk a mascarponét. A tojások fehérjéket habbá verjük. A mascarponés krémhez forgatjuk. Rásimítjuk a palacsintákra. Kakaót szitálunk egy kisebb szűrővel a tetejére. Vaníliás pudinggal töltve is tökéletes. Jó étvágyat!

A kezdet

Kedves Sorstársaim!

Ezt az oldalt azoknak hoztam létre, akik „szerencsére” nem születtek allergiásnak, hanem minden előzmény nélkül felnőttkorban, a meglepetés erejével ütötte agyon őket. Manapság egyre több emberre támad rá alattomosan, sunyi módon az ételallergia. Legyen az a rettegett cöliákia, vagy ételintolerancia, mindenképpen döntően befolyásolja az életedet.

Szeretném, ha mindenki felfedezné, hogy van élet az allergia után is. Ez nekem elég nehezen ment, tekintve, hogy 27 éves koromra, 160 centisen sikerült 89 kg-ra (vagy többre, mert ezután már tudatosan kerültem a mérleget) felhizlalnom magam oly módon, hogy a közelben lévő nagynevű pékség által kínált összes választékot végigettem naponta. Mivel egyetemistaként kitaláltam, hogy a legjobb éjjel tanulni, így hajnali 3-kor még nyugodt lelkiismerettel bevágtam egy kakaós csigát, amit nem sokkal később megtoldottam egy óvodás csoport számára is elegendő sós pogácsával – természetesen csak a változatos étkezés betartása miatt. A liter számra fogyasztott energiaitalról már nem is beszélve, amitől ugyan nem fogott jobban az agyam, viszont határozottan többet mutatott a mérleg alattam. Azt hiszem egy jó időre a testképzavarom is sikeresen kifejlődött, mert ha valamelyik családtagom célzott megjegyzést tett a súlyomra, a válaszom mindig az volt: „de hát nincs rajtam egy deka felesleg sem”. És ezt tényleg így is gondoltam, én így tökéletesen meg voltam elégedve magammal.

Természetesen, ha valaki jól érzi magát a bőrében, akkor ne számolgassa a kalóriákat. Oda se neki, ha nem az évek óta elvárt topmodell külsejű nőt látja, amikor egy finom vasárnapi ebéd romjait cipelve éppen szembetalálkozik a tükörrel. Örüljön az ételeknek, az ízeknek.

Ha viszont beköszön az allergia és meg kell vonnod magadtól az élvezhető ételeket - és nemhogy enni, de élni sincs már kedved – nos, akkor a kilók észrevétlenül folynak le rólad. Emlékszem, amikor pár éve anyumat mindenféle csalfa ígérettel kecsegtetve rávettem, hogy káposztalevesezzen velem, mennyire örültünk két hét után a leadott két kilónak. Ó a Boldog Békeidők!

De hát aztán derült égből lecsapott az allergia, mint hurrikán a Karib szigetvilágra. És jöttek a jelek: a kiütések, gyomorgörcsök, a mellékhelyiség 2 méteren túli elhagyásának veszélye, amiket – azon túl, hogy roppant kiszúrásnak éreztem – elég sokáig nem vettem komolyan. Végül mégis orvos elé kellett kerülnöm, aki a diagnózis ismertetése után, nevezetesen a glutén, a laktóz, a cukor, a magas hisztamin tartalmú ételek kiiktatását az étrendemből, szigorú diétára fogott egy két oldalas listát lobogtatva, amik tiltólistán voltak. Először fel sem fogtam az értelmét annak, amit elmondott, mert belepillantva, kissé vicceskedve megkérdeztem, hogy ami marad, azt bátran megehetem? A válasz drámaian rövid volt: Igen, rizst és főtt krumplit néhány hónapig. Ekkor valószínűleg észlelte rajtam egy kezdődő stroke első jeleit, mert gyorsan hozzátette, hogy aztán természetesen fokozatosan rátérhetek a mentes ételekre. (Aki érez magában elég kedvet, vagy türelmet, beleolvashat a gyanútlan kezdetektől a megbizonyosodásig tartó viccesebb életszakaszaimba is). A hónapokig tartó rizs-krumpli – néha feldobva egy kis almakompóttal – diéta leszedte rólam a felesleget az életkedvemmel együtt. Az alattomban rám támadó depresszió és pánikrohamok között egyik világos pillanatomban eszembe jutott, hogy kisvárosomban biztos van legalább egy olyan hely, ahol az ilyen hozzám hasonló nyomi emberkék beszerezhetnek valami táplálékot éhenhalás ellen. Így találtam meg azt a kis boltocskát, ahol a következő hónapok túléléséhez szükséges élelmet magamhoz vehettem. Nem tudva mértéket tartani tele is raktam a kosaramat mélyhűtött ételekkel úgymint pizza szelet, palacsinta, gombóc és egyebek. Akkor ért az első meglepetés, amikor a pénztárnál közölték a fizetendő összeget. De erősebb volt bennem az életösztön, ezért egy határozott mozdulattal kihúztam az agyamban lévő listáról egy régóta vágyott fürdőruha és a már fogyóban lévő kedvenc parfümöm megvásárlását. A második, és sokkolóbb meglepetésben akkor volt részem, amikor megkóstolgatva szerzeményeimet rájöttem, hogy „bakker” ezek mind egyforma ízűek mindegy, hogy minek hívjuk. Legyűrve csalódottságomat, azért ezeken eléldegéltem egy ideig.

Talán erre az időszakra tehető az első kósza gondolatom, hogy ilyeneket talán én is gyárthatnék magamnak megfelelő alapanyagokkal. Ez aztán jó ideig nem realizálódott, hiszen tisztában voltam addigi képességemmel, ami max. egy félig nyers, - majd tanulva az előző kísérletből – egy elégett tojásrántotta prezentálására volt elég. Recepteket bújva viszont úgy ítéltem meg, hogy egy császármorzsa elkészítéséhez elég erőt és elszántságot érzek magamban. Ez a gondolat aztán rávett arra, hogy készletem kifogyása előtt újra bemerészkedjek kicsiny boltomba, ahol már tudatosan a hozzávalókat kerestem.

Este megtettem az összes előkészületet a nagy mű megszületéséhez. Először is felpörgetési célból egy rock banda cd-jét túrtam elő a szekrényem mélyéről, amit még vadabb tini korszakom lezárultával dugtam el oda. A fél konyhaszekrény kipakolása után úgy ítéltem meg, hogy elegendő edényhalmaz áll a rendelkezésemre. Végül minden eshetőségre tekintettel kéznyújtásnyira odakészítettem a poroltót is. Nincs ebben semmi meghökkentő, tekintve, hogy anyum két hónap alatt háromszor égette le a konyhánkat, tehát némi piromán hajlam belém is szorulhatott.

Nem szaporítván a szót az első császármorzsám fenomenálisra sikerült. Semmi nem került bele, ami veszélyeztette volna allergiás állapotomat és ÍZE volt. Tehát nem véletlenül indítom ezt az oldalt eme remekmű fotográfiájával és elkészítésének módjával. Ezzel kapcsolatban a további próbálkozásaimat tekintve született egy „szállóige„ is a családunkban. Amikor egy-egy alkotásom félkész állapotában elhangzott a kérdés, hogy ebből mi lesz, a válasz második fele mindig így hangzott: „… vagy császármorzsa”.

A következőkben szeretném elmesélni - ha szántok rám néhány percet - kezdeti randizgatásainkat az allergiával, amikor persze még nem mutatta meg teljes valójában, hogy mit is tud ő. Mint ahogy az a való életben is gyakran megtörténik a kapcsolatokban.

Természetesen kis szösszeneteimet élvezhetőbbé teszem a már sikeresen és többször elkészített ételeim receptjeivel és a róluk készített felvételekkel.

Nagyon szívesen venném, ha ti is megírnátok nekem személyes tapasztalataitokat, amivel közösen tudnánk segíteni ételallergiás sorstársainknak.

Köszönöm a figyelmeteket!

Mac&Cheese, az amerikai sajtos tészta

  • 20 dkg gluténmentes szarvacska tészta
  • 2 dl laktózmentes tej
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • só, bors
  • egy leheletnyi cayenne bors vagy szerecsendió még pikánsabbá teheti
  • olívaolaj
  • negyed vöröshagyma

A tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük. Közben a vöröshagymát felaprítjuk, olívaolajat forrósítunk, a hagymát megpirítjuk. Beletesszük a vajat, ha felolvadt beleszórjuk a lisztet, pár percig pirítjuk (ez a lépés veszélyes egy kicsit, itt már fordult elő újratervezés). Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, sót, borsot ízlés szerint. A lereszelt trappista sajtot beleszórjuk, pár perc alatt felolvad. Belekeverjük a kifőzött tésztát, jól összeforgatjuk. Ez egy instant változat, amit tovább fokozhatunk, ha ezt követően hőálló tálba öntjük, a tetejét még meghintjük egy kis reszelt sajttal és betoljuk a sütőbe 10-15 percre 180 fokon. Bármelyik változathoz jó étvágyat!

Milánói sertésborda

  • 4 nagyobb szelet kicsontozott karaj
  • Mester család panírmorzsa
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • só, bors, szárított oregánó
  • 1 zacskó üvegtészta (250 g)
  • 2 tojás
  • olívaolaj a sütéshez
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 üveg szeletelt gomba
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 1 bio citrom
  • 1 üveg sűrített paradicsom
  • egy csipet nyírfacukor por

Az üvegtésztát egy mélyebb tálba tördeljük, leöntjük forrásban lévő vízzel, lefedve hagyjuk kb. 10-15 percig. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk mindkét oldalát. Elkészítjük a panírt: az egyik tálba 3 evőkanál rizslisztet, a másikba két tojást felverve pici sóval, a harmadikba  gluténmentes zsemlemorzsát teszünk. Ebben a sorrendben beleforgatjuk a húsokat, majd forró olívaolajban kisütjük. A hagymát 2 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a felkockázott sonkát, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével. Hozzáadjuk a sót, borsot, oregánót és egy csipet nyírfacukrot. Kb. 15 percig kevergetve főzzük. Összeforgatjuk a tésztával, mellérakjuk a húst, reszelt laktózmentes sajttal és pár vékony szelet citrommal tálaljuk. Jó étvágyat!

Epres túrógombóc

  • 25 dkg laktózmentes túró
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál rizsdara
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál folyékony édesítőszer
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 4 evőkanál rizsdara
  • lm tejföl
  • 1 evőkanál laktózmentes vaj
  • egy marék eper

 

A két tojást egy tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a villával összetört túrót, az édesítőszert, sót, végül a rizslisztet és a rizsdarát. Masszává állítjuk össze, golyókat formálunk, közepébe epret rejtünk. (Ezoterikusabb háziasszonyok férfi neveket tartalmazó cetliket is belenyomkodhatnak és amelyiket először kettévágják, az lesz a befutó.) Kifőzzük forrásban lévő vízben. Érdemes kisebb gombócokat készíteni, úgy puhább lesz. Morzsa: vajon megpirítjuk a rizsdarát. Belehempergetjük a gombócokat. mindezt villámgyorsan, mert ha kiszárad, már nem ragad rá. Jó étvágyat!

Csokis kókuszos túrófánk mazsolával

  • 25 dkg laktózmentes túró
  • 2 közepes tojás
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor/szódabikarbóna
  • 1 evőkanál laktózmentes tejföl
  • 15 dkg rizsliszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • egy marék mazsola

A túrót egy tálban villával összetörjük, hozzáadjuk a két tojást és a tejfölt. A lisztet átszitáljuk, beleszórjuk sütőport, édesítőszert. A kókuszreszeléket és a mazsolát jól összekeverjük. (Mivel rövid időt vesz igénybe az elkészítése, remélhetőleg az odakészített mazsolának legalább a fele megmaradt a nassolás után). Összeöntjük a hozzávalókat, jól átforgatjuk. Golyókat formálunk, kicsit meglapítjuk, majd forró olajban kisütjük aranybarnára. Diabetikus lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!

 

Fettuccine Alfredo

  • 1 zacskó gluténmentes fetucchine tészta (a hosszúmetélt is tökéletes)
  • 20 dkg laktózmentes trappista sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 3 dl laktózmentes főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • olivaolaj

Sós, forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le. Reszeljük le a sajtot. Közben egy lábasban olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a reszelt sajtot, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kóstolgatni kötelező! A tésztát forgassuk át egy kevés olajon. Ha a szósz sűrűsödni kezd, forgassuk bele a tésztát. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva is tálalhatjuk. Jó étvágyat!

Red Velvet amerikai palacsinta

A palacsintához:

  • 1 bögre rizsliszt
  • 1 bögre laktózmentes tej/ vagy szódavíz
  • 1 közepes tojás
  • 1 teáskanál cukrozatlan holland kakópor
  • 1 kávékanál sütőpor (gluténmentes)
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál xilit
  • 4 teáskanál piros ételfesték (akkor lesz csak szép piros)

A töltelékhez:

  • 100 g laktózmentes mascarpone
  • 2 dl laktózmentes/növényi habtejszín
  • 1 evőkanál xilit (ízlés szerint)
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 kávékanál vanília aroma

A tojást kikeverjük a xilittel, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport, csipet sót, szódabikarbónát, majd a tejet/szódát, és végül az ételfestéket, amíg sűrűbb palacsinta tésztát nem kapunk. Egy serpenyőbe egy kanál olívaolajat teszünk. Egy kisebb merőkanállal tésztát merünk a közepére, mindkét oldalát megsütjük.

Töltelék: A mascarponét kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát, reszelt citromhéjat. A tejszínt habbá verjük. Összeforgatjuk a mascarpone krémmel. Betöltjük a palacsintákat. Aztán fohászkodunk, hogy legalább egy fotó erejéig kitartson, ne dőljön szét. Jó étvágyat!

A kokárda a készítés időpontját volt hivatott jelezni, nem szerves alkotórész.

Máglyarakás

  • 6 db gluténmentes zsemle
  • 5dl rizstej
  • 3 db tojás
  • 15 g mazsola
  • 15 g gluténmentes zsemlemorzsa
  • 60 g édesítő (Xilit, Eritrit)
  • 5 dkg darált dió
  • 2 közepes édes alma
  • 60 g baracklekvár
  • 20 g tejmentes margarin ( Liga )
  • 10 g  vaníliás  cukor
  • fahéj,  citromlé.

 

A szikadt, másnapos zsemléket vékony szeletekre vágjuk.  A kókusztejbe belekeverjük a tojássárgáját, a cukor felét, a vaníliás cukrot, mazsolát , az öntettel meglocsoljuk a zsemléket. Egy mély tűzálló edényt kikenünk tejmentes margarinnal, ebbe helyezzük a zsemlék felét. A szépen elterített zsemléket megszórjuk a gm zsemlemorzsával  és erre helyezzük az alma szeleteket.  Az almát előzetesen vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A maradék cukorral és fahéjjal ízesítsük az almát, halmozzuk rá a zsemlére, megszórjuk a darált dióval és a maradék zsemlével tetőcserép szerűen fedjük be.  20 – 25 percig előmelegített sütőben, közepes hőfokon süssük.  Amíg sül a sütemény,  a tojásfehérjét a baracklekvár felével kemény habbá verjük.  Amikor a zsemle megpirult kivesszük a sütőből megkenjük a maradék baracklekvárral és óvatosan a tojáshabot is rásimítjuk. Visszahelyezzük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy a tojáshab megpiruljon.  Vizes késsel szeleteljük, ha nem akarunk hozzáragadni a habhoz.

 

Farfalle arrabiata

  • fél fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kávéskanál oregánó
  • őrölt chilipaprika
  • gluténmentes farfalle tészta
  • olívaolaj
  • Tálaláshoz: laktózmentes trappista sajt
  • 1 doboz paradicsompüré/hámozott paradicsomkonzerv

Olívaolajon fél fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát pirítunk. Hozzáadjuk a chilipaprikát (ízlés szerint, minél csípősebb, annál jobb), oregánót, majd a paradicsompürét (ha friss hámozott, felkockázott paradicsomból készítjük, kis vízzel öntsük fel, hogy ne égjen oda) , sózzuk, borsozzuk. A gluténmentes kifőzött, leszűrt tésztát forró olajban megfogatjuk, majd összekeverjük a szósszal. Laktózmentes reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása