- 2 bögre/1 zacskó gyorsrizs
- 1 zacskó laktózmentes mozzarella golyó
- 3 tojás
- 1 csésze zsemlemorzsa olaszos fűszerekkel (bazsalikom, oregánó stb.) összekeverve
- olaj a sütéshez
- fűszeres paradicsomszósz mártogatáshoz
- 10 dkg laktózmentes trappista sajt
- egy bögre gluténmentes zsemlemorzsa
- só, bors (ízlés szerint)
- egy csipet szerecsendió (elhagyható)
Nomen est omen, szokták mondani. Így természetesen nem maradhatott ki a receptek közül ez a szícíliai street food étel sem, amit Szt. Lucia ünnepén előszeretettel fogyasztanak az olaszok. Igazi értékmentő recept, ezért különösen szeretem. Ha maradt egy kis rizsköret/rizottó a vasárnapi ebédből, nem kell, hogy a kukában landoljon. Rengeteg lehetőség rejlik ezekben az apró rizsgolyókban, aminek neve-kinézete alapján- magyarul "narancsocskát" jelent. Fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, különféle töltelékkel (szárított paradicsom, olajbogyó, gomba), mártogatóssal. Előételnek, kerti partyra, gyerekzsúrokra remek fogás lehet. További előnye, hogy jelen esetben kifejezetten kedvező, ha kicsit "mászkosra" sikeredik a rizsünk, úgy egyszerűbb lesz golyókat formálnunk. Természetesen akkor se essünk kétségbe, ha pont most sikerült pörgősre főznünk,ebben az esetben pihentessük 10-15 percet az elkészült masszát hűtőszekrényben sütés előtt.
2 tojást felverünk. Belekeverjük a megfőtt rizst, a lereszelt trappista sajtot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (ha véletlenül pont most sikerülne pergősre, tegyük a masszát 10-15 percre hűtőbe a masszát, úgy könnyebben formálható) Formázzunk vizes kézzel golyókat, aminek a közepébe tömködjünk egy mozzarella golyót. Felverjük a maradék két tojást is, a golyókat először a tojásba, majd a gluténmentes zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük. Kínáljuk paradicsomos mártogatóssal vagy ketchuppal.
Paradicsomos mártogatós:
1 evőkanál olívaolajon megpirítunk negyed vöröshagymát, 2 közepes paradicsomot meghámozunk, felkockázunk, rádobjuk (ezt a dobálózást az előzőekben már gyakoroltuk). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kávéskanál oregánót. Aki a csípős ízeket szereti egy kis chilivel is bolondíthatja. Megvárjuk, míg elkezd sűrűsödni folyamatos kevergetés mellett. Aki a homogénebb mártást szeretne, botmixerrel pürésítheti. Buon appetito!
