- gluténmentes spagetti
- glutén-szója mentes virsli
A spagettit felébe tördeljük. A virsliket kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A virslikarikákon átszúrjuk a tésztákat, max. 3-4 db-ot, hogy még ne törjön el a virsli. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
A spagettit felébe tördeljük. A virsliket kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A virslikarikákon átszúrjuk a tésztákat, max. 3-4 db-ot, hogy még ne törjön el a virsli. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
Kenéshez:
A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, az édesítőt, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, és az egészet újra megkeverjük. Langyos laktózmentes tejben elkeverjük a felvert tojást, beleöntjük a tálban lévő hozzávalókhoz, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Ekkor még hozzáöntjük az olvasztott vajat és azzal is jól összedolgozzuk. Mikor jól nyújtható állagot ér el nagyon örülünk. A kész tésztát 3 részre osztjuk. Egy nagyobb és két kisebb formát készítünk. A két kisebb közül az egyikbe 2 evőkanál kakaóport keverünk kevés tejjel, majd összegyúrjuk, a másikat 1 evőkanál kakaóporral és kevés tejjel gyömöszöljük össze. A kezdők ilyen fázisban már kubai salsa lépésekkel körbetáncolhatják az asztalt.
40 percig letakarva kelesztjük, ezután mindhárom tésztából 7-7 gombócot formázunk. A világos és közepesen kakaós gömböckéket ovális alakúra nyújtjuk és egymásra helyezzük. A harmadik legsötétebbet kézzel vékonyra sodorjuk és ráhelyezzük a kinyújtott tésztákra. Végül mindhármat összetekerjük. Ha jól dolgoztunk hét rudacskát kell, hogy kapjunk. Kikent téglalap alakú formába rakjuk őket a következő módon: alulra kettőt, rá hármat, a tetejére kettőt. A felsőket felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 percig nyugton hagyjuk (sütőtől függően azért nem árt néha belelesni). Miután kivettük és kissé meghűlt, felszeleteljük és bezsebeljük a dicséreteket. Jó étvágyat mindenkinek!
A megolvasztott kókuszzsírhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót. Amikor már jól formázható massza lesz, kisebb kúpokat készítünk belőle. A közepébe nyomunk egy szemet a meggyekből. Gluténmentes kakaós vagy csokis reggelizőpelyhekkel addig rakjuk körbe, amíg toboz formát ölt. Ezt addig csináljuk, amíg el nem nyeri a tetszésünket (vagy meg nem unjuk). A legnagyobb problémát nekem az okozta, hogy jól sikerült és sajnáltam megenni. De karácsony táján asztali dísznek is kiválóan megfelel. Jó munkát! Jó étvágyat!
Töredelmesen bevallom, hogy eme alkotás azért készült tojás nélkül, mert egy darabot sem találtam itthon. Lustaságból kifolyólag nem is volt kedvem még nyitva tartó üzletet keresni, ezért gondoltam egy merészet, és hozzákezdtem tojás nélkül.
A száraz hozzávalókat összekeverjük. Folyamatosan adjuk hozzá tejet és a vanília aromát, így keverjük csomómentesre. Beleforgatjuk a cseresznyét. Kivajazott formába öntjük. A tetejére még szórhatunk cseresznyét. 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. És várjuk a jó szerencsét…
És voilá! Ehető, sőt finom, a tojásmentességet pedig mélyen eltitkoltam az érintettek elől.
Mindenkinek, aki ki meri próbálni: Jó étvágyat!
A liszthez hozzászitáljuk a sütőport és a steviát, hozzáadunk egy csipet sót. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a felolvasztott vajat, és a tejet. Lassan adagolva csomómentesre keverjük a sütőporos liszttel. A megtisztított epret feldaraboljuk (nem faljuk be rögtön) és a tésztához forgatjuk. Kivajazott muffin formába öntjük a ¾-éig. (Nekem a muffin papírba beleragadt az eper miatt, ezért ajánlom inkább a szilikonos formát). 180 fokos sütőben, 20-25 percig sütjük. Jó étvágyat!
Ha véletlenül így sikerülne, senki ne essen kétségbe, a főételek között megtaláljátok a császármorzsa receptjét, ami még bőven lehet belőle.
A kekszet összemorzsoljuk. Avagy tiszta konyharuhába téve klopfolóval esünk neki. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, és ízlés szerint az édesítőt. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, jól összekeverjük. Az aszalt sárgabarackot felkockázzuk, és a baracklekvárba forgatjuk. Egy pohár aljára kezdjük rétegezni: 1 sor összemorzsolt keksz, rá a baracklekvár, arra a túrós-tejfölös krém. Majd újra és újra és újra….. Megunhatatlan és nagyon finom! Jó étvágyat!
A megtisztított bodzákat mossuk meg (nem árt, ha előtte kipöcköljük belőle a bogarakat, aki nem vega természetesen benne hagyhatja), csepegtessük le és hagyjuk megszáradni. Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, az édesítőt, a tojást, a tejet, majd pihenjünk vele együtt kb. egy fél órát. Jót fog tenni, majd újult erővel forrósítsuk fel a zsírt egy serpenyőben, a bodzavirágokat mártsuk bele a tésztába, és süssük aranysárgára. Hintsük meg fahéjas édesítővel és gyorsan együk meg, amíg a többiek nem látják. Jó étvágyat!
Az epret megtisztítom, felszeletelem. A poharat vízzel átöblítem, így a vékonyabbra vágott eperszeletek odatapadnak a pohár belsejéhez. A túrót villával összetöröm, hozzákeverem a mascarponét, az édesítőt és a reszelt citromhéját, lágy krémmé keverem. Két tálba kettéveszem a krémet. Az eper felét turmixgépben/botmixerrel pürésítem. ezt az egyik adag mascarpone krémhez keverem, hogy szép rózsaszín legyen. Elkezdem rétegezni: színezetlen, fehér mascarpone krém, rózsaszín mascarpone krém, eper lekvár. A tetejére növényi tejszínhabot is fújhatunk, illetve gluténmentes kekszet is tördelhetünk a pohár aljára, úgy még kiadósabb a desszert. Jó étvágyat!
A bodzavirágokat alaposan mossuk meg. Fontos, hogy lehetőleg ne főút mellől szedjük, mert a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényben. Egy nagy befőttes üveg aljára szórjuk a nyírfacukor felét, tegyük rá a bodzavirágokat, öntsünk rá három citrom kifacsart levét. Engedjük fel vízzel, tetejére a maradék nyírfacukor kerül. Zárjuk le az üveget, és a Koktél című örökbecsű filmben Tom Cruise által bemutatott mozdulatokkal rázzuk össze (aki nem látta, előtte feltétlenül nézze meg). Az édesítőtől kevésbé lesz sűrű, de annál frissebb. 2 napig száraz, hűvös helyen pihentessük szegényt az átélt izgalmak miatt. Ezután a virágokat jól nyomkodjuk ki, a levet szűrjük le és töltsük jól zárható palackokba. Egészségünkre!
Az avokádót kettévágjuk, a magját kivesszük, a belsejét kikaparjuk. A többi hozzávalóval együtt a turmigépbe tesszük és kész. De tényleg! Nyáron feltétlenül tegyük kis időre a hűtőbe, úgy még üdítőbb. Díszíthetjük kókuszreszelékkel. Millió variáció lehetséges, szezonális gyümölcsdarabokat dobhatunk bele. Jó nassolást, jó étvágyat!