Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Virslipók mexikói mártással

2017. június 25. - Derült égből allergia
  • gluténmentes spagetti
  • glutén-szója mentes virsli

A spagettit felébe tördeljük. A virsliket kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A virslikarikákon átszúrjuk a tésztákat, max. 3-4 db-ot, hogy még ne törjön el a virsli. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.

Leopárd kalács

  • 30 dkg Mester kelt tészta liszt 
  • 80 dkg Mester süteményliszt
  • 250 ml laktózmentes tej
  • 4 gr Dr. Oetker porélesztő
  • 40 gr olvasztott laktózmentes vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 50 gr Eritrit
  • fél citrom reszelt héja
  • 6 gr Mester vaníliás cukor

Kenéshez: 

  • 1 db tojás

A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, az édesítőt, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, és az egészet újra megkeverjük. Langyos laktózmentes tejben elkeverjük a felvert tojást, beleöntjük a tálban lévő hozzávalókhoz, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Ekkor még hozzáöntjük az olvasztott vajat és azzal is jól összedolgozzuk. Mikor jól nyújtható állagot ér el nagyon örülünk. A kész tésztát 3 részre osztjuk. Egy nagyobb és két kisebb formát készítünk. A két kisebb közül az egyikbe 2 evőkanál kakaóport keverünk kevés tejjel, majd összegyúrjuk, a másikat 1 evőkanál kakaóporral és kevés tejjel gyömöszöljük össze. A kezdők ilyen fázisban már kubai salsa lépésekkel körbetáncolhatják az asztalt.

40 percig letakarva kelesztjük, ezután mindhárom tésztából 7-7 gombócot formázunk. A világos és közepesen kakaós gömböckéket ovális alakúra nyújtjuk és egymásra helyezzük. A harmadik legsötétebbet kézzel vékonyra sodorjuk és ráhelyezzük a kinyújtott tésztákra. Végül mindhármat összetekerjük. Ha jól dolgoztunk hét rudacskát kell, hogy kapjunk. Kikent téglalap alakú formába rakjuk őket a következő módon: alulra kettőt, rá hármat, a tetejére kettőt. A felsőket felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 percig nyugton hagyjuk (sütőtől függően azért nem árt néha belelesni). Miután kivettük és kissé meghűlt, felszeleteljük és bezsebeljük a dicséreteket. Jó étvágyat mindenkinek!

Toboz süti

  • 20 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2,5 dl kókusztej
  • 5 evőkanál eritritol (Xilit)
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • magozott meggybefőtt

A megolvasztott kókuszzsírhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót. Amikor már jól formázható massza lesz, kisebb kúpokat készítünk belőle. A közepébe nyomunk egy szemet a meggyekből. Gluténmentes kakaós vagy csokis reggelizőpelyhekkel addig rakjuk körbe, amíg toboz formát ölt. Ezt addig csináljuk, amíg el nem nyeri a tetszésünket (vagy meg nem unjuk). A legnagyobb problémát nekem az okozta, hogy jól sikerült és sajnáltam megenni. De karácsony táján asztali dísznek is kiválóan megfelel. Jó munkát! Jó étvágyat!

Cseresznyés pite tojás nélkül

Töredelmesen bevallom, hogy eme alkotás azért készült tojás nélkül, mert egy darabot sem találtam itthon. Lustaságból kifolyólag nem is volt kedvem még nyitva tartó üzletet keresni, ezért gondoltam egy merészet, és hozzákezdtem tojás nélkül.

  • 4 evőkanál xilit
  • 200 g kukoricaliszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • fél zacskó sütőpor
  • egy késhegynyi szódabikarbóna
  • 5 dl laktózmentes tej
  • 1 bögre magozott cseresznye (befőtt is jó)
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • egy kávéskanál fahéj
  • egy teáskanál laktózmentes vaj a kenéshez

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük. Folyamatosan adjuk hozzá tejet és a vanília aromát, így keverjük csomómentesre. Beleforgatjuk a cseresznyét. Kivajazott formába öntjük. A tetejére még szórhatunk cseresznyét. 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. És várjuk a jó szerencsét…

És voilá! Ehető, sőt finom, a tojásmentességet pedig mélyen eltitkoltam az érintettek elől.

Mindenkinek, aki ki meri próbálni: Jó étvágyat!

Epres muffin

  • 2 bögre Mester Család süteményliszt
  • 1 bögre eper
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • fél bögre olvasztott laktózmentes vaj
  • fél bögre laktózmentes tej
  • 1 evőkanál stevia
  • 1 evőkanál hideg vaj a muffin forma kikenéséhez

A liszthez hozzászitáljuk a sütőport és a steviát, hozzáadunk egy csipet sót. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a felolvasztott vajat, és a tejet. Lassan adagolva csomómentesre keverjük a sütőporos liszttel. A megtisztított epret feldaraboljuk (nem faljuk be rögtön) és a  tésztához forgatjuk. Kivajazott muffin formába öntjük a ¾-éig. (Nekem a muffin papírba beleragadt az eper miatt, ezért ajánlom inkább a szilikonos formát). 180 fokos sütőben, 20-25 percig sütjük. Jó étvágyat!

Ha véletlenül így sikerülne, senki ne essen kétségbe, a főételek között megtaláljátok a császármorzsa receptjét, ami még bőven lehet belőle.

Rákóczi túrós pohárkrém

  • 10 dkg laktózmentes túró
  • 1 kezeletlen, bio citrom héja
  • 1 pohár laktózmentes tejföl
  • 10 dkg baracklekvár
  • 1 zacskó gluténmentes vajas keksz
  • folyékony édesítő (Stevia, Xilit)
  • 1 marék aszalt sárgabarack (elhagyható)

A kekszet összemorzsoljuk. Avagy tiszta konyharuhába téve klopfolóval esünk neki. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, és ízlés szerint az édesítőt. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, jól összekeverjük. Az aszalt sárgabarackot felkockázzuk, és a baracklekvárba forgatjuk. Egy pohár aljára kezdjük rétegezni: 1 sor összemorzsolt keksz, rá a baracklekvár, arra a túrós-tejfölös krém. Majd újra és újra és újra….. Megunhatatlan és nagyon finom! Jó étvágyat!

Rántott bodzavirág

  • 7-8 db frissen szedett bodzavirág
  • 25 dkg g liszt
  • 5-6 dl laktózmentes tej
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 kanál édesítő (Xilit, Eritrit)
  • 4-5 kanál zsír vagy olaj a sütéshez
  • kevés fahéj és porrá zúzott édesítőszer a meghintéshez

A megtisztított bodzákat mossuk meg (nem árt, ha előtte kipöcköljük belőle a bogarakat, aki nem vega természetesen benne hagyhatja), csepegtessük le és hagyjuk megszáradni. Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, az édesítőt, a tojást, a tejet, majd pihenjünk vele együtt kb. egy fél órát. Jót fog tenni, majd újult erővel forrósítsuk fel a zsírt egy serpenyőben, a bodzavirágokat mártsuk bele a tésztába, és süssük aranysárgára. Hintsük meg fahéjas édesítővel és gyorsan együk meg, amíg a többiek nem látják. Jó étvágyat!

Epres mascarponés-túrós pohárkrém

  • 100 g laktózmentes túró
  • 150 g laktózmentes mascarpone
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál folyékony eritrit
  • 1 bögre eper
  • 2 evőkanál cukormentes eperlekvár

Az epret megtisztítom, felszeletelem. A poharat vízzel átöblítem, így a vékonyabbra vágott eperszeletek odatapadnak a pohár belsejéhez. A túrót villával összetöröm, hozzákeverem a mascarponét, az édesítőt és a reszelt citromhéját, lágy krémmé keverem. Két tálba kettéveszem a krémet. Az eper felét turmixgépben/botmixerrel pürésítem. ezt az egyik adag mascarpone krémhez keverem, hogy szép rózsaszín legyen. Elkezdem rétegezni: színezetlen, fehér mascarpone krém, rózsaszín mascarpone krém, eper lekvár. A tetejére növényi tejszínhabot is fújhatunk, illetve gluténmentes kekszet is tördelhetünk a pohár aljára, úgy még kiadósabb a desszert. Jó étvágyat!

Bodzaszörp

  • 25-30 db bodzavirágfej
  • 3 db kezeletlen citrom
  • 40 dkg nyírfacukor
  • 3 literes befőttes üveg

A bodzavirágokat alaposan mossuk meg. Fontos, hogy lehetőleg ne főút mellől szedjük, mert a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényben. Egy nagy befőttes üveg aljára szórjuk a nyírfacukor felét, tegyük rá a bodzavirágokat, öntsünk rá három citrom kifacsart levét. Engedjük fel vízzel, tetejére a maradék nyírfacukor kerül. Zárjuk le az üveget, és a Koktél című örökbecsű filmben Tom Cruise által bemutatott mozdulatokkal rázzuk össze (aki nem látta, előtte feltétlenül nézze meg). Az édesítőtől kevésbé lesz sűrű, de annál frissebb. 2 napig száraz, hűvös helyen pihentessük szegényt az átélt izgalmak miatt. Ezután a virágokat jól nyomkodjuk ki, a levet szűrjük le és töltsük jól zárható palackokba. Egészségünkre!

Avokádós csokimousse

  • 2 db közepes avokádó
  • 3 kanál cukrozatlan, holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 dl kókusztej
  • 1 csipetnyi cayenne bors (elhagyható)
  • méz vagy édesítő

Az avokádót kettévágjuk, a magját kivesszük, a belsejét kikaparjuk. A többi hozzávalóval együtt a turmigépbe tesszük és kész. De tényleg! Nyáron feltétlenül tegyük kis időre a hűtőbe, úgy még üdítőbb. Díszíthetjük kókuszreszelékkel. Millió variáció lehetséges, szezonális gyümölcsdarabokat dobhatunk bele. Jó nassolást, jó étvágyat!

süti beállítások módosítása