Luca glutén-, laktóz-, és cukormentes konyhája

Derült égből allergia

Derült égből allergia

Banánkenyér

2017. június 25. - Derült égből allergia
  • 1 csomag Mester Család gluténmentes süteményliszt
  • 1 kávéskanál Eritrit
  • 4-5 db érett banán
  • 50 g olvasztott laktózmentes vaj
  • 2 db M-es tojás
  • 10 dl laktózmentes tej

A banánokat keverjük össze turmixgépben a tejjel, a vajjal és a tojással. Ezután keverjük a liszthez az édesítőszert, majd dolgozzuk el a banános masszát a lisztes keverékkel. Vajazzunk ki egy gyümölcskenyérformát, kevés gluténmentes rizsliszttel szórjuk körbe. Öntsük bele a tésztát.
Előmelegített, sütőben 40-45 percig süssük, közben tűvel néha beleszúrkálunk.

Ha félig kihűlt kiborítjuk a formából. Ha jól dolgoztunk szépen, egyben kijön belőle, ekkor örömtáncot lejtünk, ha mégsem halkan szitkozódhatunk. Erősebb idegzetűek elkezdhetik előröl az egészet.
Ha marad még belőle, folpackban 2-3 napig is puha marad. Jó étvágyat, jó nassolást!

Rozmaringos-parmezános popcorn

  • 1 zacskó sós popcorn mikrózható
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors
  • egy teáskanál őrölt rozmaring
  • 10 dkg reszelt laktózmentes parmezánsajt

 

Instagramon láttam a receptet, nemzetközi popcorn napon, mert már ilyen is van. Egy csomag sós popcornt kipattogtatunk. 2 evőkanál vajat hevítünk, ebbe 1 teáskanál őrölt rozmaringot szórunk, sózzuk, borsozzuk. 2-3 percig hagyjuk a tűzön kevergetve, hogy az ízek összeérjenek, majd a kipattogott kukoricára öntjük. Reszelt laktózmentes parmezánnal megszórjuk, összeforgatjuk, szépen ráolvad a sajt, ha gyorsak vagyunk. Jó nassolást! Jó étvágyat!

Eperrózsa

Cuki meglepi lehet és először az asztal dísze, majd a gyomor öröme.

Az epret megmossuk. Szép nagy szemeket válogassunk. Szívószálra felszúrjuk. Éles késsel alulról felfelé haladva, bevágásokat ejtünk, kicsit lehajtogatjuk, mint a szirmokat.  Természetesen pezsgővel kínáljuk!!

Jó poharazgatást és jó étvágyat!

Medvehagymás túrós pogácsa

  • 25 dkg laktózmentes túró
  • 30 dkg Mester Család rizsliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kávékanál sütőpor/szódabikarbóna
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál Liga laktózmentes margarin
  • Kenéshez: 1 db felvert tojás

A medvehagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.  A liszthez hozzáadjuk a sót és a sütőport. A túrót egy tálban villával összetörjük. Hozzákeverjük a tojást és a felolvasztott margarint. Összeforgatjuk a száraz hozzávalókkal, hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, és összegyúrjuk. Figyelem, nem kell lábon kihordani egy infarktust, ha a tészta kicsit ragadós, olyankor nyugodtan nyomjunk hozzá még egy kis lisztet. Belisztezett asztalon kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd felvert tojással megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. 20 perc alatt addig sütjük, amíg pirulni nem kezd. Jó étvágyat!

Almarózsa

  • 1 csomag gluténmentes leveles tészta
  • 2 nagyobb alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár
  • víz
  • 1 evőkanál nyírfacukor por

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. 2 dl vizet felteszünk a tűzre, hozzáadjuk a citromlevet, ha forr, pár percre beledobjuk az almaszeleteket, hogy kicsit megpuhuljanak, így könnyebben hajlíthatók lesznek. Az almákat kihalásszuk. Egy tálkában összekeverjük a nyírfacukrot az őrölt fahéjjal. A leveles tésztát lisztezett asztalon vékonyra kinyújtjuk, 5 egyenlő, kb. 3-4 cm-es csíkra vágjuk (kb. 20-25 cm hosszúságúra). Megkenjük baracklekvárral, majd elkezdjük balról jobbra egymás mellé sorakoztatni rá az almaholdacskákat úgy, hogy felül 1-2 mm-rel túllógjon a tésztán. Meghintjük a fahéjas nyírfacukorral, majd balról-jobbra óvatosan feltekerjük a tésztát, hogy szép rózsaformát kapjunk. Ha szépen egyben maradnak maguktól is, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, ha nem marad egyben (mert olyat is csinálhat), nem dőlünk az odakészített kardunkba, hanem kivajazott muffin sütőben sütjük 180 fokon kb. 25-30 percig. Ha jól sikerült, örömünkben kis szalagocskákkal díszíthetjük őket. Jó étvágyat!

 

Házi kókuszos-csokis almachips (egészséges nassolnivaló)

  • 2-3 db szép piros alma
  • 1 tábla diabetikus étcsokoládé
  • kókuszreszelék

Az almákat megmossuk, félbevágjuk. Nem kell meghámozni. Nagyon vékonyan felszeleteljük, a magokat kiszedjük. Ha egy kis citromlével megkenjük, nem barnul meg, szép fehér marad. Ízlés szerint fahéjjal meghinthetjük vagy mézzel megkenhetjük. 120 fokos sütőben sütőpapírral kibélelt tepsiben legalább egy órán át sütjük, időnként megforgatva a szeleteket. Kikapcsolt sütőben hagyjuk még egy fél órát. Olvasszunk csokit! (Nos, ezt a két szót meghallva egy éve még sikítva menekültem volna egy lakatlan sziget felé). Egy lábast félig megtöltünk vízzel, forralni kezdjük. Ha nincs csokiolvasztó edényünk egy kisebb edény is megteszi, ami ráillik a nagyobb lábasunkra. Ha már forr a víz, a kisebb lábasba öntsünk egy dl olívaolajat vagy 10 dkg vajat, de más zsiradék is megteszi. Ha már felolvadt, daraboljuk bele a csokit, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel. Ne várjuk meg, hogy nagyon besűrűsödjön/összeugorjon. Ha kész GYORSAN forgassuk bele az almákat, majd bele a kókuszreszelékbe. Tegyük egy tálra, hűtőben 15-20 perc alatt megdermed és már fogyasztható is. Jó nassolást, jó étvágyat!

Narancsos csokis sült tejberizs (sütlak)

  • 15 dkg rizs
  • 1 liter laktózmentes tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 nagyobb narancs leve
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál xilit
  • egy marék kandírozott narancshéj
  • 2 dl víz
  • egy csipet só
  • diabetikus étcsokoládé

A megmosott rizst 2 dl vízben feltesszük főni. Ha már elfőtte a levét, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, 3 evőkanál xilitet, egy csipet sóval, és beleszórjuk a kandírozott narancshéjat. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10 percig forraljuk. A riszlisztet simára keverjük a 2 tojás sárgájával és egy kevés vízzel, hozzáadjuk a tejberizshez és további 5 percig főzzük lassú tűzön. Hőálló tálkákba öntjük. A tetejét megszórjuk étcsoki darabkákkal. A tálkákat egy nagyobb tepsibe állítjuk, aminek az aljába vizet engedünk. 200 fokon 30 percig sütjük, amíg picit barnulni nem kezd a teteje (nekem sosem akar normálisan). Na, majd egyszer! Addig is mindenkinek, aki hozzálát: Jó étvágyat!

Csokis kókuszos hajdinakása

  • 1 bögre hajdina
  • 3 dl laktózmentes tej
  • 1 evőkanál xilit
  • 1 teáskanál holland cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál kókuszreszelék

A hajdinát megmossuk, majd feltesszük a tejjel, édesítőszerrel egy lábasban a tűzre. Kb. 15-20 perc alatt, kevergetve összefőzzük, amíg magába nem szívja a tejet. Fedővel letakarva állni hagyjuk további 10 percig. Ezután a kész hajdinakását két edénybe kettévesszük, az egyikhez kókuszreszeléket, a másikhoz a kakaópor keverjük. Pohárba rétegezzük. Gyors és finom nasi, amikor már nagyon ki vagyunk éhezve egy kis édeskére. Jó étvágyat!

Kesudiós-mustáros avokádókrém gluténmentes pirítóssal

Egyszerű, gyors éhségcsillapító étel. Köszönöm a turmixgépemnek!

  • 1 marék kesudió
  • 2 avokádó
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál méz (elhagyható)
  • só, bors
  • 1 teáskanál mustár (én dijoni-val dolgoztam)
  • 1 kávékanál olívaolaj

Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, a magját eltávolítjuk. A hozzávalókat turmixgépben krémesre turmixoljuk. Gluténmentes pirítóssal, friss zöldségekkel tálaljuk. Ugye hogy ugye! Jó étvágyat!

Tonhalas szendvics

  • 2 főtt tojás
  • 2 szelet gluténmentes kenyér
  • 1 evőkanál vörös pesto szósz
  • koktélparadicsom
  • 1 bio citrom
  • olajbogyó
  • ruccola csíra
  • 1 tonhalkonzerv
  • laktózmentes mozzarella sajt

A kenyeret vörös pesztó szósszal kenjük meg, így sokkal különlegesebb. Rátesszük a salátalevelet, a tonhal levét leöntjük, a húsát a salátára tesszük, rácsorgatjuk egy negyed citrom levét. Megpakoljuk olajbogyóval, ruccola csírával, szeletelt főtt tojással, mozzarellával és koktélparadicsom szeletekkel, lefedjük a másik szelet kenyérrel. Kiadós, laktató reggeli. Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása